Newsflash
Știri

SCJU Târgu Mureș: bebeluș cu o boală extrem de rară, salvat prin embolizare cerebrală

de L. Budin - aug. 7 2023
SCJU Târgu Mureș: bebeluș cu o boală extrem de rară, salvat prin embolizare cerebrală

Un bebeluş de doar 10 zile, diagnosticat după naştere cu o boală extrem de rară - malformaţie de venă Galen - a fost salvat de către o echipă multidisciplinară.

După discuţii prealabile dintre specialiştii din Braşov şi cei din Târgu Mureş, la data de 3 august bebeluşul a ajuns de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov la Secţia Clinică Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Sugarul suferea de o malformaţie la nivelul creierului, cu impact major şi asupra inimii, iar lipsa unui tratament adecvat ar fi dus la deces, se arată într-un comunicat

Întrucât problemele medicale ale pacientului implicau şi cordul, medicii neonatologi au solicitat implicarea specialiştilor din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Astfel, o echipă multidisciplinară formată din specialişti radiologie intervenţională, neonatologie, cardiologie pediatrică şi ATI din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a realizat un bilanţ medical preoperator şi o strategie terapeutică complexă pentru salvarea pacientului.

Intervenţia de embolizare a malformaţiei a constat în identificarea vaselor de sânge de la nivel cerebral, vase de sânge anormale, care formau malformaţia complexă. Ulterior, a urmat astuparea (închiderea) selectivă a acestora cu dispozitive medicale speciale, de dimensiuni extrem de reduse, care să excludă malformaţia, să dea posibilitatea unei circulaţii normale a sângelui la nivelul creierului şi funcţionarea normală a inimii, se arată într-un comunicat al unității medicale.

Procedura de radiologie intervenţională a fost realizată de dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională, şi de a durat aproximativ 3 ore. Aceasta s-a desfăşurat în cadrul Compartimentului de Radiologie intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, fiind extrem de dificilă şi datorită vârstei pacientului, se mai subliniază. 

În timpul procedurii, micuţul pacient a beneficiat de anestezie generală şi monitorizarea complexă a funcţiilor vitale, asigurată de specialiştii Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

La sfârşitul procedurii, pacientul a fost transferat în siguranţă la Secţia Clinică Neonatologiea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, unde va fi tratat şi monitorizat în continuare conform strategiei complexe stabilite anterior intervenţiei.d

La 6 săptămâni de la intervenţie, pacientul va fi reevaluat, iar medicii vor decide conduita terapeutică.

Echipa multidisciplinară a fost formată din dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională, coordonatorul Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Târgu Mureş, care a realizat intervenţia, susţinut de dr. Sorin Pașcanu, medic primar ATI, coordonatorul Compartimentului ATI pediatrie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dr. Carmen Gliga, medic primar neonatologie, conf. dr. Manuela Cucerea, medic primar neonatologie și șeful Secției Clinice Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Elena Moldovan, medic neonatolog Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.


Notă autor:

Sursă foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe