Newsflash
ACTUALITATE Știri

Screening la malul mării

de Cristina GHIOCA - aug. 18 2023
Screening la malul mării

Peste 1.500 de persoane aflate pe litoralul românesc au fost testate până miercuri (la închiderea ediţiei) în cadrul Campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” de anul acesta.

Ediţia de anul acesta a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” a debutat în 14 august și se va încheia la 19 august. Pe parcursul celor șase zile, 36 de medici dermatologi, endocrinologi și pediatri oferă consultaţii gratuite în cinci staţiuni de pe litoral – Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Olimp. Consultaţiile au loc în intervalele orare 09:00-12:00 și 15:00-18:00, cu excepţia zilei de 19 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineţii. Acestea sunt asigurate de zece medici rezidenţi din fiecare specialitate, care au și doi sau trei îndrumători (medici specialiști/primari).

Campania „Asumă-ţi să fii sănătos!” este realizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD), în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie, Societatea Română de Endocrinologie și Societatea Română de Pediatrie, cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa și al Ministerului Apărării Naţionale.

Screening pentru mai multe afecţiuni

Screeningul dermatologic vizează evidenţierea principalilor factori consideraţi de risc înalt în dezvoltarea cancerului cutanat. În ceea ce privește endocrinologia, medicii urmăresc stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică și a fracturii de șold, efectuând totodată și screening pentru sindromul metabolic. Acesta vizează măsurarea înălţimii, a greutăţii, a indicelui de masă corporală, a circumferinţei abdominale, a tensiunii arteriale și a glicemiei.

„În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoză sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, prorector UMFCD.

În premieră, anul acesta, la campania de pe litoral participă și medici pediatri. Ei evaluează starea de nutriţie a copiilor în corelaţie cu unele variabile socio-economice și familiale.

Anul trecut, în cadrul campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” au fost înregistrate 4.374 de consultaţii, dintre care 2.014 pentru screeningul melanomului, 1.525 pentru sindrom metabolic și 835 de consultaţii pentru osteoporoză.

Locul de amplasare a corturilor:

  • Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Neptun
  • Baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia
  • Plaja Olimp (lângă hotel Meduza)
  • Containere SMURD-ISU – plajă Costinești
  • Containere SMURD-ISU – plajă Saturn

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe