Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Segmentul de cord transplantat la nou-născut crește odată cu acesta

de Dr. Mariana MINEA - ian. 12 2024
Segmentul de cord transplantat la nou-născut crește odată cu acesta

La mai mult de un an de la transplantul cardiac parţial efectuat unui nou-născut în vârstă de 18 zile, inima bebelușului funcţionează normal și a crescut odată cu copilul.

Băieţelul a fost diagnosticat prenatal cu persistenţa trunchiului arterial și cu disfuncţie severă a valvei de la acest nivel. Medicii de la centrul medical al Universităţii Duke din Carolina de Nord i-au transplantat porţiunea de cord ce cuprinde valvele aortică și pulmonară de la un nou-născut aflat în moarte cardiacă. Acesta se născuse cu o hipoxie cerebrală majoră, dar cu un cord normal. Cazul a fost prezentat la începutul acestui an în ediţia online a revistei JAMA*.

        În cazuri rare, trunchiul arterial comun nu se divide pentru a forma aorta și artera pulmonară, astfel că inima nou-născutului nu va pompa sânge oxigenat spre organism și sânge neoxigenat spre plămân.

        Îngrijirea standard pentru implanturile valvulare la nou-născuţi presupune folosirea de valve prelevate de la cadavru. Acestea nu cresc odată cu organismul primitor, de aceea copiii vor fi supuși unor intervenţii de transplant repetate până ajung la vârstă adultă. Din acest motiv, nici rezultatele clinice nu sunt de obicei bune.

        Donatorul a fost un nou-născut de sex feminin, în vârstă de două zile, care suferise o leziune cerebrală ischemică în timpul nașterii. Inima sa a fost prelevată folosind proceduri chirurgicale standard.

        Nou-născutul primitor a fost operat prin sternotomie, bypass cardiopulmonar și oprire a cordului. Medicii i-au disecat trunchiul arterial. Au transplantat în primul rând rădăcina aortică a donatorului și au reparat defectul septal ventricular folosind material de la donator. Ulterior, au reimplantat ostiumurile arterelor coronare. După ce au lărgit deschiderea ventriculului drept, ei au transplantat rădăcina arterei pulmonare la acest nivel. Bebelușul a primit tratament imunosupresor ulterior intervenţiei.

La distanță de 14 luni, ecocardiografia nu a indicat obstrucție sau insuficiență valvulară, iar la 21 de luni, copilul se dezvoltă normal. De la această procedură, efectuată în 2022, au mai fost efectuate până acum 12 similare.


Notă autor:

*https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2813552
https://www.medscape.com/viewarticle/newborn-recipient-partial-heart-transplant-doing-well-2024a10000d4

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe