Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Sistem portabil de imagistică fotoacustică

de Florentina Ionescu - mar. 22 2024
Sistem portabil de imagistică fotoacustică

Cercetătorii au creat un ceas de imagistică medicală ce permite vizualizarea fluxului sanguin.

Sistemele de imagistică fotoacustică ne permit să zărim preţ de câteva clipe, la o rezoluţie mare, ceea ce se întâmplă în interiorul corpului nostru. Însă tehnologia de la baza unor astfel de sisteme este greoaie, chiar masivă. În prezent, cercetătorii au dezvoltat o versiune în miniatură, care încape într-un ceas, iar componenta de hardware este încorporată într-un rucsac ce are greutatea unui bebeluș la vârsta de 5 luni. Dispozitivul este o modalitate non-invazivă de a măsura cât de bine funcţionează miocardul persoanei care poartă în spate acest rucsac.

Spre deosebire de ultrasonografie, imagistica fotoacustică permite obţinerea unor imagini structurale și la o rezoluţie mult mai mare. Deoarece imagistica fotoacustică poate penetra ţesuturile umane până la o adâncime de 2-3 centimetri, ea este utilizată pentru a scana vasele de sânge și pentru a estima gradul de oxigenare a sângelui. Totodată, este folosită pentru a diagnostica anumite boli de piele și cancerul.

Dispozitivul de imagistică fotoacustică suficient de mic pentru a încăpea într-un ceas a fost dezvoltat de cercetătorii de la Southern University of Science and Technology din China. Este primul dispozitiv portabil din categoria imagistică fotoacustică ce are numeroase indicaţii în domeniul sănătăţii, a spus Lei Xi, autorul corespondent al studiului ce a evidenţiat beneficiile noului sistem.

Foto: Lei Xi, Southern University of Science and Technology

Vede chiar și cele mai mici vase de sânge din corp

Dispozitivul este alcătuit dintr-un ceas cu o interfaţă de imagistică, un computer suficient de compact pentru a fi ţinut în mână și un rucsac care adăpostește tehnologia cu laser și unitatea de alimentare cu energie electrică. Greutatea rucsacului este de 7 kilograme. Întregul ansamblu este special conceput pentru a-i permite utilizatorului să se miște liber. Componenta de laser a dispozitivului este adaptabilă. Asta înseamnă că este capabilă să creeze imagini ale unor structuri cu straturi multiple, cum ar fi pielea. Iar rezoluţia sa de 8,7 µm este suficientă pentru a crea imaginea celor mai mici vase de sânge din structura pielii, într-un câmp de aproximativ 3 mm în diametru.

Voluntarii au purtat dispozitivul fotoacustic pentru a-l testa astfel în diferite condiţii, cum ar fi în timpul mersului sau atunci când o curea a blocat temporar fluxul de sânge către braţul utilizatorului. Testele au demonstrat că sistemul este utilizabil și suficient de stabil pentru a permite persoanei care îl poartă să se miște în voie.


Notă autor:

Surse: https://newatlas.com/medical/wearable-photoacoustic-imaging/ ;
https://www.optica.org/about/newsroom/news_releases/2024/march/wearable_tech_captures_real-time_hemodynamics_on_the_go/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe