Newsflash
Știri

Societatea Română de Endocrinologie: apel pentru diagnosticarea la timp a acromegaliei

de L. Budin - nov. 1 2023
Societatea Română de Endocrinologie: apel pentru diagnosticarea la timp a acromegaliei

În România se înregistrează anual 140 de cazuri noi de cazuri cu acromegalie - o boală cronică rară, care poate fi letală, arată reprezentanții Societății Române de Endocrinologie.

De Ziua Internațională de Conștientizare a Acromegaliei, Societatea Română de Endocrinologie lansează un apel, legat de necesitatea diagnosticării la timp a acestei boli, se arată într-un comunicat. 

Acromegalia, o boală rară cronică, progresivă și potențial letală, cauzată aproape în exclusivitate de o tumoră cu origine în glanda hipofiză - o glandă situată la baza creierului - și care produce cantități excesive de hormon de creștere, afectează în egală măsură femeile și bărbații, incidența maximă fiind semnalată după vârsta de 40 ani. Conform datelor furnizate de CNAS, în România sunt diagnosticate 4-6 cazuri noi la 1 milion de locuitori pe an, similar cu datele raportate la nivel european: 3-5 cazuri noi pe million de locuitori pe an. Apariția afecțiunii la vârsta copilăriei, sub forma gigantismului, este posibilă, dar cu incidență mai scăzută decât la adult”, a declarat prof. dr. Carmen Georgescu, președinta Societății Române de Endocrinologie.

Stabilirea tardivă a diagnosticului crește riscul de morbiditate și mortalitate, în special prin boli cardiovasculare, de tipul hipertensiunii arteriale, cardiomiopatiei, insuficienței cardiace congestive și aritmiilor. Tergiversarea diagnosticului are drept consecință apariția complicațiilor bolii, unele redutabile, precum sindromul de apnee obstructivă în somn, diabetul zaharat, artropatiile degenerative, neoplaziile, în special cancerul de colon și cancerul tiroidian, toate contribuind în mod concertat la scăderea calității vieții. 

Recunoașterea severității bolii și a impactului major al acesteia la nivel socio-economic face ca în România pacienții să beneficieze de un protocol de diagnostic și tratament elaborat de specialiști în domeniu. Există trepte terapeutice ce au la bază stadializarea clinică și paraclinică a bolii, efectuată în centre universitare, în timp ce la monitorizarea terapiei participă endocrinologul din teritoriu. 

Prin prisma complicațiilor existente, pacienții cu acromegalie necesită, pe lângă terapia specifică bolii, îngrijiri complexe în alte servicii medicale: cardiologie, gastroenterologie, reumatologie, oftalmologie, diabet, pneumologie, etc. 

Dacă ne referim numai la tratamentul medicamentos specific acromegaliei, fără să luăm în discuție complicațiile bolii, costul pe pacient cu acromegalie pe an de tratament este, în medie, de 12-40.000 euro/an. Cu cât diagnosticul este stabilit mai târziu, cu atât costul pe pacient pe an de tratament este mai mare”, a adăugat prof. dr Carmen Georgescu.

Adeseori, pacienții cu acromegalie sunt diagnosticați în stadii avansate ale bolii, la mai mult de 10 ani de la debut, motiv pentru care relativ frecvent sunt prezente deja complicații. Din acest motiv, suspiciunea clinică, pe fondul unei cunoașteri cât mai bune a bolii, poate veni și de la alți specialiști sau de la medicul de familie, iar orientarea rapidă a pacientului către endocrinolog este crucială, se mai subliniază. 

Anul acesta, Societatea Română de Endocrinologie desfășoară, în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Acromegaliei, un eveniment științific. Participarea este gratuită. Evenimentul se adresează medicilor rezidenți, specialiști și primari în endocrinologie, precum și medicilor din specialitățile implicate în managementul acromegaliei. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe