Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sondaj național: topul dietelor de slăbit la români

de L. Budin - mar. 1 2024
Sondaj național: topul dietelor de slăbit la români

Sondajul, realizat în perioada 3 -14 februarie a.c., arată că 39% dintre români au nevoie și vor să slăbească, dar cu ajutorul unei diete sigure, atesată medical.

Cel mai recent sondaj de piață realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) se intitulează „Dieta anului 2023”. Românii și-au exprimat dorința de a-și schimba stilul de viață prin obținerea unei greutăți sănătoase și menținerea echilibrului nutrițional. 

Sondajul, realizat în perioada 3 -14 februarie a.c., arată că 39% dintre români au nevoie și vor să slăbească, dar cu ajutorul unei diete sigure, atesată medical și echilibrată nutrițional, care să conțină mese sărate, dar și dulci. 

Dintre respondenți, 25% au indicat că își doresc să slăbească 10 kilograme; 27% vor să slăbească 5 kilograme; 9% au nevoie să slăbească 15 kilograme, 7% vor să piardă 7 kilograme, în timp de 5% dintre cei care au participat și răspuns la sondaj, vor să slăbească 20, respectiv 12 kilograme.

 

Dietele preferate

Sondajul indică o creștere semnificativă a aderării la regimuri alimentare echilibrate nutrițional, astfel că în anul 2023, 17% dintre români au declarat că au ținut dietă, iar ca opțiuni au preferat postul, intermitent sau religios (17%), și dieta Nupo (14%). Alte diete menționate sunt: regim echilibrat (10%); fără sare, grăsimi (8%); Dukan (6%), vegetariană/cu multe legume (4%); Rina (4%), ketogenică (4%); personalizată/recomandată de nutriționist (4%); daneză (2%). În același timp, 17% dintre persoanele participante la studiu au avut răspunsuri legate de foame/ deficit caloric/ fără zahăr/ pâine/ carbohidrați.

În ultimii 5 ani, 37% dintre români au declarat că au ținut dietă, media fiind de 1,8 ori. Astfel, 29% dintre respondenți au menționat că au ținut dietă de două ori sau o singură dată, 10%, au ținut dietă de 3 ori; 5% de cinci ori, 2% de patru ori și 1% de zece ori.

 

Sănătos și eficient

Preferința românilor se îndreaptă către dietele sănătoase, eficiente și ușor de urmat, dar care să fie aprobate și atestate medical. Astfel 33% dintre români vor ca dieta pe care o adoptă să fie sănătoasă, 19% vor să fie eficientă, 17% își doresc să fie ușor de urmat, 16% au nevoie să fie echilibrată nutrițional, în timp ce 9% vor să se prepare ușor și rapid. 

Pentru 89% dintre români este important că dieta pentru care optează să le păstreze energia, să le ofere senzația de sațietate (88%), să fie cât mai diversă (86%), să rămână echilibrați nutrițional după dietă (90%), ușor de preparat (82%), atesată medical (63%) și avizată de Ministerul Sănătății (49%). 

Alte câteva aspecte semnificative dezvăluite de cercetare, au scos în evidență faptul că un alt motiv important pentru alegerea dietei este lipsa timpului pentru gătit. Astfel, 45% dintre români au 30 de minute timp să își prepare mesele, în timp ce 21% alocă 60 de minute, iar 15% doar 5 minute. 

 

Zahărul, inamicul numărul unu

Sondajul evidențiază faptul că, deși 54% dintre români spun că au un stil de viață echilibrat, zaharurile, într-un procent de 37%, reprezintă principalul factor în îngrășare, urmate de grăsimi și carbohidrați, fiecare cu un procent de 22%. 

Doar 32% dintre respondenți nu s-au îngrășat după ce au ținut dietă, tot 32% s-au îngrășat, dar nu mai mult decât înainte să slăbească, în timp ce 18% au recuperat toate kilogramele pierdute și tot 18% s-au îngrășat și mai mult după ce au ținut dietă.

Pe parcursul dietei, 48% dintre subiecți au declarat că este foarte important să rămână echilibrați din punct de vedere nutrițional. Majoritatea participanților la sondaj au recunoscut că un stil de viață echilibrat din punct de vedere nutrițional (54%). Un procent destul de mare de respondenți (29%) au recunoscut că sunt dezechilibrați din punct de vedere alimentar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe