Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

ABC-ul hepatitei

Viața Medicală
Alexandra NISTOROIU vineri, 1 august 2014
   Fundaţia Renaşterea, Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie şi Societatea Naţională Română de Boli Infecţioase  au lansat programul naţional de informare, educare şi prevenire în domeniul hepatitei: „Stop Hepatita“. Programul se va desfăşura în perioada iulie 2014 – iulie 2015 şi cuprinde acţiuni de educare despre importanţa igienei (pentru prevenirea hepatitei A), de promovare a prevenţiei prin vaccinare şi utilizarea mijloacelor contraceptive (pentru hepatita B), precum şi campanii de depistare a bolii şi de comunicare a consecinţelor ei şi a posibilităţilor terapeutice, în cazul hepatitei C.
    În debutul programului a avut loc dezbaterea „Hepatita, o problemă a spaţiului comunitar european“, găzduită de Ambasada Italiei la 21 iulie. La manifestare a participat şi ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a făcut referire la costurile terapiei inovatoare pentru hepatitei C: „Căutăm soluţii legate de costuri, dar cred că este o problemă care excede cadrul României. Este o problemă care trebuie tratată la nivel european. Există ţări cu posibilităţi de cumpărare mai mari, altele mai reduse. Sigur că abordarea trebuie să fie una comună“.
    Conform datelor OMS, România este ţara europeană cu cel mai mare număr total de cazuri de hepatită. Potrivit conf. dr. Liana Gheorghe, şefă de secţie la Institutul Clinic Fundeni şi coordonatoarea unui studiu epidemiologic derulat la nivel naţional în perioada 2006–2008, prevalenţa naţională estimată a infecţiei cronice cu hepatită C este de 3,23%, în vreme ce prevalenţa HVB este de 4,4%. „Avem undeva spre două milioane de persoane cronic infectate în România şi problema cea mai serioasă este că marea lor majoritate formează un bazin silenţios, foarte cuminte, pentru că nici nu ştiu acest lucru, nici nu ştiu că sunt infectaţi“, a continuat conf. dr. Liana Gheorghe. O altă problemă specifică la nivel naţional este numărul mare de suprainfecţii cu virusul Delta. Aproximativ o pătrime din bolnavii de hepatită B sunt suprainfectate cu virusul hepatitic D, ceea ce dă o turnură accelerată şi severă bolii cronice de ficat, a explicat specialistul în hepatologie.
    Pentru hepatita virală de tip A, un raport epidemiologic publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) pentru 2013 plasează România pe primul loc în UE ca rată a incidenţei (12,05 cazuri raportate la 100.000 de locuitori).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.