Newsflash
Știri

Activităţi de screening colorectal la IC Fundeni

de Dorina Novac - dec. 15 2021
Activităţi de screening colorectal la IC Fundeni

Institutul Clinic Fundeni a demarat activităţile de screening colorectal din cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II - Sud-Muntenia”.

Începând din luna noiembrie 2021 se derulează activitățile de screening pentru beneficiarii proiectului ROCCAS II – Sud Muntenia, în parteneriat cu Fundația „Renașterea pentru Educație, Sănătate și Cultură” și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - SASTIPEN.

Institutul Fundeni
Institutul Clinic Fundeni // Facebook

Activitățile de screening se derulează prin intermediul medicilor de familie, iar până în prezent sunt afiliați 54 de medici de familie din cei peste 150 de medici așteptați să facă parte din program până la sfârșitul lui 2023. Pentru buna desfășurare a screeningului, medicilor de familie li s-au pus la dispoziție teste FIT, accesorii IT, frigidere, materiale informative și materiale consumabile necesare desfășurării activității.

„Populația eligibilă pentru screening va completa un chestionar de risc înmânat de către medicul de familie împreună cu testul imunologic de hemoragii oculte fecale (test FIT). Dintre subiecții care primesc test FIT se estimează că aproximativ 5% vor fi pozitivi, iar aceștia vor fi îndrumați de către medicul de familie pentru consult gastroenterologic și colonoscopie”, a declarat prof. univ. dr. Cristian Gheorghe, managerul proiectului. 

Până acum, 120 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani, din mediul rural, au efectuat chestionarul de risc pentru cancer colorectal, li s-a înmânat testul FIT și au fost înscrise în Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului (R.O.C.C.A.S.), gestionat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Până la finalul anului 2023, 50.001 persoane vor beneficia gratuit de programul de screening pentru identificarea cancerului colorectal, de trimiterea la specialist pentru investigații și realizarea a minim 2104 endoscopii pentru persoanele depistate pozitv în urma efectuării testului FIT.

În paralel, se derulează o campanie de informare, educare și conștientizare a populației cu privire la serviciile de screening oferite prin proiect, cu scopul de a promova descoperirea bolii în stadiile incipiente și de a permite tratarea ei adecvată înainte de a reprezenta o amenințare pentru individ și/sau comunitate.

Sunt eligibile pentru a beneficia de screening gratuit, persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani care au domiciliul/ resedința în regiunea Sud-Muntenia(Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman). Excepţie fac persoanele care nu au acte de identitate, dar locuiesc în acest teritoriu și dau o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens (că domiciliază într-una din regiunile vizate de proiect).

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe