Newsflash
Știri

Actualizare după cinci ani

de Dr. M. C. - ian. 16 2014
Actualizare după cinci ani
    La sfârşitul anului trecut, Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a anunţat publicarea propunerii de listă de medicamente compensate, realizată de Comisia Naţională pentru Coordonarea Comisiilor de Specialitate ale MS. Din cele 167 de dosare de medicamente analizate şi evaluate în vederea compensării, 130 au fost admise. Comisia a propus ca 120 dintre acestea să fie prescrise utilizându-se protocoale specifice, care vor fi întocmite de comisiile de specialitate şi vor fi obligatorii la aplicarea noii liste. Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern privind completarea listei de medicamente compensate, pacienţii români nu au mai avut acces la tratamente noi în regim compensat din 2008, limitându-li-se dreptul la tratamente de ultimă generaţie. Metodologia de evaluare utilizată este pentru prima dată agreată la nivel internaţional şi sintetizează informaţiile medicale, economice, sociale şi etice, elaborarea listei de medicamente compensate făcându-se „într-o manieră obiectivă şi transparentă“. Conform notei, lista va fi completată cu medicamente necesare tratării, printre altele, a cancerului, diabetului, bolilor cardiovasculare, afecţiunilor psihice, hepatitelor şi bolilor rare. Se estimează că impactul bugetar al introducerii noilor medicamente va fi de 700 milioane lei în 2014, sumă care va fi acoperită din taxa claw-back. Eugen Nicolăescu a apreciat că dacă în perioada 2009–2012 lista de medicamente compensate ar fi fost actualizată anual, impactul de 10% din totalul valorii medicamentelor compensate ar fi fost distribuit pe o perioadă de cinci ani într-un mod acceptabil. Până la 9 ianuarie a.c. s-au putut depune contestaţii la noua listă de medicamente, care ar urma să fie soluţionate până la 24 ianuarie. La sfârştiul acestei luni, proiectul de HG de actualizare ar trebui înaintat spre aprobare guvernului. Ministrul a anunţat că evaluarea întregii liste de medicamente compensate se va face până la sfârşitul primului semestru al anului, urmând ca din al doilea semestru să fie propusă o listă actualizată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe