Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Apel pentru salvarea balneologiei

Viața Medicală
Dr. Laura Davidescu joi, 10 septembrie 2020, ora 10:24

După șase luni de pandemie, România este singura țară din Europa în care restricțiile aferente industriei balneare și spa nu au fost ridicate, atrag atenția organizațiile din industria de profil.

Organizația Patronatelor Turismului Balnear din România, desprespa.ro și Alianța pentru Turism au lansat un apel de urgență pentru salvarea României balneare, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc ieri, pe 9 septembrie 2020, la București.

Numărul turiștilor balneo a scăzut cu 60% în acest an

Dacă, în anul 2019, am avut peste 2,27 milioane de turiști în stațiunile balneare, în 2020, odată cu apariția noului coronavirus, totul s-a oprit. La peste 6 luni de la apariția restricțiilor legate de răspândirea COVID-19, România continuă să mențină aceste măsuri, astfel că numărul turiștilor care au vizitat anul acesta stațiuni precum Techirghiol, Băile Herculane, Sovata, Călimănești sau Vatra Dornei a fost cu 60% mai mic. În aceste condiții, companiile cu profil balneologic riscă să intre în faliment până la finelel lui 2020.

piscina termala herculane 2017
Piscină exterioară la Băile Herculane, fotografiată în 2017.

50% din specialștii în domeniu riscă să rămână fără serviciu

În piața spa, în 2019 au fost peste 1,21 milioane de clienți, dintre care peste un milion au optat pentru relaxare la saune și piscine și 217.000 pentru tratamente spa de relaxare și prevenție, conform datelor cenralizate de despreSpa.ro. Acum industria se pregătește să închidă porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând.

România pierde un milion de euro pe zi

Terapiile prin apă sunt o excelentă metodă de valorificare a resurselor naturale ale țării în scopuri medicale, iar balneologia, terapiile în piscine medicale și de agrement sunt parte din facilitățile ce ajută la prevenirea și ameliorarea a numeroase afecțiuni.

În cadrul conferinței care a furnizat aceste date îngrijorătoare, specialiști medicali, antreprenori și investitori au sublinitat necesitatea de repornire completă a balneologiei românești, arătând că industria este pregătită să deschidă cu măsuri de siguranță și cu rigorile necesare, fiind deja o un domeniu ce lucrează cu rigori de igienă specifice unităților medicale.

În timpul așteptării unei reacții din partea autorităților și un răspuns la apelurile făcute către stat, România pierde aproximativ un milion de euro pe zi, care ar fi putut fi generați de zona balneo și SPA, au declarat organizatorii conferinței.

foto: Shutterstock

Etichete: Balneofizioterapie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.