Newsflash
Știri

Avocatul Poporului s-a sesizat în criza de Euthyrox

de Florentina Ionescu - iul. 17 2020
Avocatul Poporului s-a sesizat în criza de Euthyrox

Instituția Avocatul Poporului a anunțat că s-a autosesizat în criza de Euthyrox de la nivel național. Acesta este un medicament necesar pacienților cu afecțiuni ale glandei tiroide.

Potrivit unui document publicat ieri, 16 iulie, pe site-ul Avocatului Poporului, reprezentanții instituției au constatat că „țara noastră se situează în zona endemică în cazul bolilor tiroidiene”.

Potrivit datelor citate de Ministerul Sănătății (MS), numărul persoanelor cu probleme de tiroidă ridicându-se la aproximativ 738.000 de pacienţi adulţi cu hipotiroidism şi 20.000 de copii.

criza euthyrox avocatul poporului renate weber

„Prin urmare, pentru mulţi bolnavi care folosesc Euthyrox, lipsa acestui medicament de pe piaţă reprezintă o problemă deosebit de gravă. Euthyroxul este un medicament esenţial pentru pacienţii cu afecţiuni ale tiroidei. Or, bolnavi de tiroidă au început a semnala lipsa medicamentului de care sunt dependenți încă din luna februarie 2020, reclamaţiile crescând brusc în luna martie 2020. Acești bolnavi au semnalat faptul că sunt lăsați fără soluții, mai mult depuneau eforturi inutile și căutau în numeroase farmacii medicamentul necesar”, se arată în solicitarea Avocatului Poporului, instituție condusă de Renate Weber.

Totodată, mai amintește Renate Weber, dreptul la ocrotirea sănătății este garantat prin art. 34 din Constituția României, iar statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice. Aceasta mai arată în solicitarea din 16 iulie că „Cetățeanul asigurat are dreptul la beneficiile ocrotirii sănătății, indiferent de momentul la care apare această nevoie și indiferent de atingerea sau nu a unui prag valoric stabilit de statul român. Fiecare pacient trebuie să beneficieze de medicamentul de care are nevoie, în momentul în care are nevoie.

Prin acest document, intitulat „Recomandarea nr. 133 din 16 iulie 2020, privind criza de Euthyrox existentă la nivel național, medicament necesar bolnavilor de tiroidă - 16 iulie 2020”, Avocatul Poporului face mai multe recomandări către MS, printre care și aceasta:

„Ministrul Sănătăţii să dispună ca Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale să procedeze la identificarea şi aplicarea sancţiunilor pentru nerespectarea obligaţiei de serviciu public conform legii în vigoare atât la nivelul companiei care deţine autorizaţia de punere pe piaţă, cât şi la nivelul distribuitorilor angro, mai exact respectarea obligaţiei de asigurare de stocuri adecvate şi continue care să asigure necesarul din respectivul medicament, pe tot cuprinsul ţării, conform prevederilor art. 699 pct. 19 şi art. 804 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată”.

În încheiere, Avocatul Poporului, Renate Weber, subliniază că Ministerul Sănătății va informa instituția pe care aceasta o reprezintă cu privire la însușirea recomandării și măsurile dispuse, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe