Newsflash
Știri

Cardiologii europeni susţin măsurile dure împotriva fumatului

de Dr. Amalia DASCĂLU - mai 17 2013
Cardiologii europeni susţin măsurile dure împotriva fumatului
   Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) şi-a exprimat aprobarea şi sprijinul pentru noua directivă europeană antifumat, care îşi propune să înăsprească regulile de prezentare a produselor de tutun cu scopul de a diminua consumul, în special în rândul tinerilor. Statisticile sunt alarmante: bolile cardiovasculare se află pe primul loc în privinţa mortalităţii în Europa, aproximativ 1,9 milioane de europeni pierzându-şi anual viaţa din cauza acestor afecţiuni. Fumatul poate fi considerat cauza decesului pentru 28% din bărbaţii cu vârste între 35 şi 69 de ani care mor în urma unor boli cardiovasculare şi 13% din femeile cu aceeaşi patologie.
   Riscul de infarct miocardic la fumătorii sub 50 de ani este de cinci ori mai mare decât la nefumători. Riscul de deces creşte în funcţie de cantitatea de tutun consumată şi de perioada de timp în care respectiva persoană fumează, tipul de tutun fiind mai puţin important. Riscul de a suferi de afecţiuni cardiovasculare este cu 30% mai mare în cazul persoanelor care sunt expuse la fumat pasiv acasă sau la locul de muncă.
   Conducerea Societăţii Europene de Cardiologie este de acord cu excluderea de pe piaţa de tutun a produselor cu diferite arome adăugate. Acestea îmbunătăţesc gustul ţigării şi fac fumul mai uşor de inhalat, mai ales în cazul tinerilor fumători, dând astfel o falsă impresie de siguranţă. Şi produsele din tutun care conţin aditivi (cofeină sau diverse vitamine) ar trebui interzise. ESC susţine prezentarea pachetelor de ţigări cu cât mai puţine elemente distinctive, preferând punerea accentului pe mesajele care atrag atenţia asupra riscurilor la care se supun fumătorii. Pachetul de ţigări ar trebui să fie acoperit de astfel de mesaje în proporţie de 75%, nu doar 50%. Metoda a avut succes în Canada, unde procentul fumătorilor cu vârste între 15 şi 19 ani a scăzut de la 25 la 17% după ce pe pachete s-au introdus imagini cu efectele fumatului.
   Sistemul de comercializare a produselor bazate pe nicotină trebuie reglementat în fiecare ţară. Produsele de uz medical trebuie eliberate pe bază de prescripţie, pentru a nu putea fi achiziţionate de oricine. Ţigara electronică însă se află pe lista produselor care ar trebui interzise, existând dovezi ştiinţifice care atestă prezenţa unor substanţe toxice în aceste produse.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe