Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Copiii născuți cu malformaţii cardiace vor fi operați în România

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 25 ianuarie 2022, ora 17:11

Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operați în România, fără a fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări, a anunțat Ministerul Sănătății.

Decizia a fost luată ca urmare a acordului  de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România.

Acord de cooperare

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a solicitat începerea demersurilor necesare pentru prelungirea acestui acord de cooperare în cadrul unei întâlniri cu repezentantii părții italiene, coordonatorii și personalul medical din unitățile sanitare implicate din România, care a avut loc marți, 25 ianuarie, la Ministerul Sănătății.

„Programul de cooperare, care a început în anul 2013 și se incheie în 31 iulie 2022, are două componente, una în care echipe de medici italieni şi români operează copiii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România și cealaltă, de pregatire profesională în Italia a personalului medical din țara noastră în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice”, se arată într-un comunicat la MS.

Intervențiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” și în centrele din Iași, Cluj Napoca și Timișoara.

Din anul 2013 și până în prezent au fost realizate un număr de 1.462 intervenții în cadrul programului de cooperare, conform raportărilor spitalelor și a unui număr de 140 de profesioniști din domeniul Sănătății.

„În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătăţii a multumit părții italiene pentru sprijin și a felicitat echipele de profesioniști români pentru munca depusă.  De asemenea, a subliniat necesitatea sustenabilității acestui program, care trebuie să ducă până în anul 2025 la constituirea unor echipe complete de specialiști români care să poată efectua toate tipurile de intervenții chirurgicale cardiace necesare copiilor din țara noastră”, se mai arată în comunicat.

La rândul lor, specialiștii italieni au subliniat importanța acordului încheiat cu Ministerul Sănătății și au exprimat disponibilitatea pentru extinderea programelor de training si asistență tehnică si pentru alte patologii pediatrice în care există deficit de specialiști.

În România, aproximativ 2.500-3.000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace.

Etichete: malformatii cardiace program de cooperare ministerul sanatatii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.