Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Cristian Curcă: „Certificarea virginităţii în afara oricărui abuz este o practică dăunătoare”

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 24 iunie 2022

INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, ca urmare a unei note semnate de directorul Institutului.

foto campanie #DeNetestat (2)

Problema certificării virginităţii la cererea familiei în cazul fetelor sub 16 ani, dar și între 16 și 18 ani – care au dreptul la liber arbitru asupra vieţii lor sexuale – se află de mult în atenţia profesioniștilor din medicina legală, a declarat, pentru Viaţa Medicală, prof. dr. George Cristian Curcă, directorul Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” (INML). Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care, din 10 iunie, Institutul nu mai eliberează astfel de certificate la cererea persoanelor fizice. S-au adăugat și îngrijorări ale societăţii civile, poziţionări ale Naţiunilor Unite și ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeii, dar și multe alte poziţionări internaţionale și europene în domeniu.

        „Ca profesionist, trebuie să fac diferenţa între solicitarea examinării genitale a femeii cu scopul unic al testării virginităţii la cererea unei persoane, adesea a familiei, și examinarea la cererea organelor de justiţie pentru a proba un abuz reclamat sau suspectat. Ca cetăţean, consider că certificarea stării de virginitate a fetelor în afara oricărui abuz sau a oricărei suspiciuni în acest sens este o practică dăunătoare social și familial, (...) de natură discriminatorie, degradantă, intruzivă în viaţa privată a tinerelor fete”, a punctat profesorul Curcă.

Campanie și petiţie online

        La 6 iunie, Reţeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor a tras un semnal de alarmă asupra acestor testări medico-legale, demarând campania naţională #DeNetestat. Iniţiativa a fost lansată în contextul desfășurării examenelor de bacalaureat, printr-o paralelă efectuată între examenul maturităţii (examenul de BAC) și examenul de verificare a virginităţii.

Subiectul a fost ulterior lansat în dezbatere pe agenda publică și a fost urmat de o petiţie online de eliminare a acestor examinări din legislaţie, care a adunat peste 40.000 de semnături. Petiţia a fost adresată Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii, dar și Institutului Naţional de Medicină Legală.

        Considerate de OMS drept o încălcare a drepturilor omului, astfel de teste sunt încă efectuate în unităţile de medicină legală din România, la cererea persoanelor fizice. OMS și Organizaţia Naţiunilor Unite au cerut interzicerea lor încă din anul 2018. În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităţilor aflate în subordinea INML – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an.

Etichete: certificat virginitate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.