Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

De la Ministerul Sănătăţii

Situaţia epidemiologică din judeţele Suceava şi Botoşani

     La solicitarea ministrului sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, o echipă de specialişti epidemiologi din Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică a evaluat situaţia epidemiologică din judeţele Suceava şi Botoşani privind cazurile de meningită acută virală înregistrate în ultima perioadă.
     În prezent, în aceste judeţe nu există o epidemie cu risc major pentru starea de sănătate a populaţiei, dar se înregistrează un număr crescut de cazuri de îmbolnăvire. Evoluţia situaţiei epidemio­logice din regiune rămâne în monitorizarea autorităţilor sanitare şi a celor ale administraţiei publice locale, pentru stingerea transmiterii bolii în comunitate. Toate cazurile de meningită acută virală înregistrate au fost uşoare sau medii, fără deces. Pentru aceste tipuri de infecţii nu există vaccin sau medicamente, motiv pentru care igiena personală şi comunitară rămân singurele modalităţi de prevenţie.

Alocaţii de hrană mai mari?

     Pe site-ul MS, la secţiunea transparenţă decizonală, este postat proiectul de Hotărâre de Guvern privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. Având în vedere evoluţia preţurilor la mărfurile alimentare în perioada mai 2008 – februarie 2012, precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli, este necesară o actualizare. Propunerile privind nivelul alocaţiilor de hrană sunt între 9,5 lei şi 17 lei (faţă de 7–13 lei), pentru bolnavii adulţi şi 2,5–16 lei pentru copii (în loc de 1,8–14,5 lei).
            Această creştere se încadrează în bugetele de venituri şi cheltuieli pentru unităţile sanitare. Autorităţile locale care deţin management spitalicesc, prin hotărâri de consiliu, pot creşte baremul stabilit prin Hotărârea de Guvern, dar vor suporta majorările din bugetele proprii. Şi persoanele fizice beneficiare pot solicita majorarea acestor baremuri, dar vor suporta cheltuielile suplimentare cores­pun­zătoare.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.