Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

DIGITALIZAREA, o etapă superioară în evoluţia spitalelor

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 19 august 2022

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timișoara, digitalizarea activităţii medicale în Blocul Operator și Clinica ATI a pornit în anul 2020, la iniţiativa președintelui Societăţii Române de ATI, prof. dr. Dorel Săndesc.

digitalizareSocietatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a promovat încă de la debutul pandemiei implementarea unui proiect major dedicat digitalizării în ATI, având deja un exemplu în acest sens. Exemplul menţionat de profesorul Săndesc a fost implementat în urmă cu doar câţiva ani pe platforma Institutului pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”. 

De aproximativ o lună, un sistem de digitalizare funcţionează în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timișoara (SCJUPBT). Peste 300 de persoane din terapie intensivă (medici titulari, rezidenţi și asistenţi medicali) sunt instruite în prezent să folosească aplicaţia digitală. Ele vor putea să folosească o foaie de observaţie electronică și vor vedea prin intermediul ei, în orice minut, datele pacientului corelate complet de pe mai multe canale. 

dorel sandesc

Este asigurată funcţionarea continuă

Sistemul de digitalizare, după cum a explicat prof. dr. Dorel Săndesc, implică și echipamente de hardware: la fiecare pat de terapie intensivă și în fiecare sală de operaţie există un medical-computer. Aceste calculatoare sunt conectate în reţea și securizate cu back-up de surse de energie, pentru a se asigura funcţionarea continuă. Și mai important este programul pe care îl furnizează sistemul în SCJUBPT. „La fiecare medical-computer este un digi box (o cutie digitală – n.red.) ce preia informaţiile de la toate echipamentele din jurul pacientului, fie că [acesta] este în pat de terapie intensivă sau în sala de operaţie”, a declarat profesorul Săndesc pentru „Viaţa Medicală”. Astfel, parametrii funcţiilor vitale și cei ai aparatelor de hemodializă/hemofiltrare etc. din sala de operaţie sunt preluaţi automat și afișaţi și pe medical-computerul de la fiecare pat al pacientului, conţinând toate recomandările de îngrijire și tratament.

„Practic, avem sintetizată într-un ecran o foaie de observaţie electronică live, continuă, care înregistrează toate valorile. Este un salt mare, dacă ne gândim că, până în prezent, valorile acestea erau scrise de mână. (...) Credem că [digitalizarea] este o etapă importantă de evoluţie (...) și sperăm ca strategia pe Sănătate care prevede digitalizarea să permită cât mai multor spitale să realizeze acest proces”, a conchis președintele Societăţii Române de ATI.

Etichete: digitalizare spitale digitalizare Prof. dr. Dorel Săndesc

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.