Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Efectele secundare pulmonare ale metotrexatului în poliartrita reumatoidă

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 19 iunie 2020

Administrarea de metotrexat nu crește riscul de boală pulmonară interstiţială, putând avea chiar un rol protector la pacienţii cu poliartrită reumatoidă (PR), conform unor studii prezentate online la Congresul European de Reumatologie.

Deși au fost raportate asocieri între metotrexat și pneumonita de hipersensibilitate, rolul acestui medicament în apariţia bolii interstiţiale difuze era incert. Un studiu danez ce a inclus 30.512 pacienţi cu PR a raportat o incidenţă de 3-5 ori mai mare a acestei patologii faţă de populaţia generală, independent de tratamentul cu metotrexat, după un an, respectiv după cinci ani de urmărire. Mai mult, un studiu de tip caz-control ce a inclus 1.000 de pacienţi cu PR a raportat o incidenţă mai scăzută a bolii interstiţiale difuze la cei care utilizau metotrexat faţă de naivi.

„Totuși, aceste studii sunt limitate de caracterul retrospectiv. (...) Aș interpreta rezultatele ambelor studii cu precauţie. Pentru a înţelege cum o anumită intervenţie precum utilizarea de metotrexat influenţează apariţia bolii pulmonare interstiţiale, este necesar un studiu prospectiv care să realizeze o ajustare la factorii de risc ai acestei patologii”, menţionează dr. Elizabeth Volkmann de la University of California pentru Medscape.

Etichete: metotrexat poliartrită reumatoidă efecte secundare pulmonar

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.