Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Epidemiolog: e posibil un val 6 al pandemiei, cauzat de BA.2

Viața Medicală
L. Budin vineri, 18 februarie 2022, ora 16:57

Citând un studiu japonez despre subvarianta BA.2 a Omicron, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, și-a manifestat scepticismul privind un final apropiat al pandemiei.

Un studiu al cercetătorilor japonezi relevă că subvarianta BA.2 a Omicron generează forme grave de boală, fiind rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali. Vaccinul în doză booster îşi menţine însă protecţia, a declarat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, citat de Agerpres.

omicron-pandemie

Afirmațiile lui Emilian Popovici au fost făcute la conferinţa „Doi ani de pandemie COVID-19 în România”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA.2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA.1. Ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător”, a spus epidemiologul.

Studiul japonez este confirmat parţial de cercetătorii americani, a adăugat el. Subvarianta BA.2 este rezistentă la unele antivirale și la anticorpii monoclonali. Subvarianta a fost detectată în cel puţin 74 de ţări şi e dominant în cel puţin 11 ţări, a precizat Emilian Popovici.

El este sceptic în privința finalului pandemiei.

Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA.1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA.2. Probabil că vor mai fi schimbări. Dar, iată că nici nu au apucat oamenii să spună prea apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului 5, unii mai optimişti că ne apropiem de sfârşitul pandemiei, şi se arată la orizont un posibil val 6. (...) A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”, a adăugat Popovici. 

Etichete: vicepresedinte emilian popovici societatea romana de epidemiologie posibil val 6 subvarianta ba.2 a omicron

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.