Newsflash
Știri

Era digitală – speranţe certe pentru o lume mai bună (2)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - oct. 4 2012
Era digitală – speranţe certe pentru o lume mai bună (2)
   Trecem la domeniul economiei, abordat în artico­lul intitulat „Datele dv. personale valorează aur“, publicat în New York Times de Steve Lohr. Ideea esen­ţială: societăţile în care deciziile se iau în funcţie de analiza de date au o productivitate mai mare cu 5–6%.
   Conform unui raport publicat în 2011 de McKinsey Global Institute – biroul de studiu al Mc Kinsey & Co. – Statele Unite au nevoie în prezent de 140.000–190.000 de persoane suplimentare, dotate „cu excelente competenţe de analiză“, precum şi de 1,5 milioane de persoane specializate în culegerea datelor, după ce au urmat o formaţie complementară.
   Polul sau (mai bine) clusterul principal de avalanşă de date (big data) se află în faimoasa Silicon Valley. În ce constă această avalanşă de date? După IDC, societate specializată în analiza datelor de pe internet, cantitatea acestora creşte cu 50% în fiecare an. Informaţiile nu au întotdeauna importanţă, dar au calitatea de a fi noi.
   În întreaga lume există un număr incalculabil de captoare numerice instalate pe echipamente industriale, încât s-a conturat un „internet industrial“. Avalanşa de informaţii necesită o analiză a unei cantităţi considerabile de date, iar luarea unei decizii instantanee înseamnă un efort titanic în faţa fenomenului „big data“.
   Anecdotele cu tâlc, care arată că un raţionament fondat pe cifre (date numerice) aduce profituri considerabile, sunt multe. Una a devenit foarte cunoscută: în anul 2003, Michael Lewis – scriitor şi jurnalist american specializat în economie/finanţe – a publicat „Moneyball“, o carte în care povesteşte cum o echipă modestă de baschet, Oakland Athletics, a utilizat cu abilitate o întreagă colecţie de cifre şi sta­tistici, cel puţin aparent neluate în seamă de marile echipe, spre a repera jucători subestimaţi. Opera­ţiunea a reuşit, aducând câştiguri considerabile, deoarece jucătorii descoperiţi au fost vânduţi, echipa rămânând tot modestă.
   Un nume important în domeniul exploatării raţionale a datelor este Andrew Gelman, profesor de statistică, politica ştiinţei şi director al Centrului de statistică aplicată la Universitatea Columbia (NY). A obţinut doctoratul în statistică la Harvard. Recent, în faţa fenomenului irezistibil generat de fluxul imens de date ce circulă în prezent pe suporturi numerice, afirma: „Cultural, ceva s-a schimbat“.
   Articolul Petrol „numeric“, semnat de Jessica Leber şi publicat în Technology Review (editată de MIT – SUA), se concentrează asupra soluţiei unei probleme ce tinde să se eternizeze: criza de energie, ce afectează până la urmă aproape întreaga populaţie de pe Terra. Ideea esenţială pentru ieşirea din criză: graţie reţelelor de captoare numerice, întreprinderile din domeniu optimizează exploatarea zăcămintelor lor de gaz metan şi de petrol. Se obţin astfel economii de miliarde de dolari.
   În prezent, multe dintre zăcămintele exploatate se află la mari distanţe şi impun utilizarea unor tehnologii de extracţie la mare adâncime, extrem de costisitoare. Tehnologiile informaţiei reprezintă soluţia, noul „aur negru“. Paul Siegel, preşedintele Energy Technology Company – grupul Chevron, afirma recent: „Este o evoluţie considerabilă. Informatica ne permite să extragem mai mulţi barili din zăcămintele noastre“.
   Companiile petroliere au recurs la reţele de captoare in situ, la comunicaţii cu debit înalt şi la tehnici de exploatare a datelor, pentru a controla şi a optimiza operaţiunile de foraj la distanţă. Obiectivul constă în utilizarea celor mai bune date, în timp real.
   Pentru denumirea noului fenomen, se utilizează termenul global de „câmp petrolifer numeric“, dar cele mai mari companii au brevetat propriile versiuni. La Chevron, poartă numele de „zăcământ al viitorului“, pe când Shell a preferat denumirea „zăcăminte inteligente“. Indiferent de imaginaţia terminologică, în principiu, este asigurat un plus de productivitate de 8% şi o rentabilitate de peste 6% pentru un câmp petrolifer numerizat.
   Chiar dacă sursele de energie alternativă se dezvoltă, Agenţia Internaţională de Energie prevede o creştere continuă a cererii mondiale de petrol, chiar dacă producerea de biocombustibili a devenit o reali­tate, precum şi, de exemplu, evoluţia automobilelor electrice. Deoarece metodele de extracţie sunt tot mai complicate, în 2035, cheltuielile ar putea ajunge la suma de 20.000 de milioane de dolari. Prevenite, marile companii investesc în „petrolul numeric“.
   Deocamdată, există încă dificultăţi în transmiterea şi prelucrarea datelor. La Chevron, traficul informatic intern este de peste 1,5 teraocteţi pe zi. „Cantitatea de date ce ne parvin minut după minut este cu totul incredibilă“, declara Jerry Habbard, preşedintele Energetics, consorţiu mondial cu scop nelucrativ, având ca obiectiv standardizarea formatelor de schimb de date în industria energiei. Cursa continuă şi se conturează certitudinea depăşirii acestor dificultăţi.
   Am lăsat la urmă o întrebare: guvernele pot beneficia de noua revoluţie declanşată de utilizarea datelor acumulate pe suporturi numerice? Un articol în care se poate găsi un răspuns – concentrat aproape exclusiv pe un caz concret – intitulat „Guvernul în întregime transparent pe web“, semnat de Cristina F. Pereda şi publicat în cotidianul El País (Madrid), este preluat de Courier international. Jurnalista madrilenă se referă la preşedintele Barrack Obama, angajat în competiţia pentru al doilea mandat (din 6 noiembrie 2012), apreciind că acesta este primul care practică o guvernare „inteligentă“. Totul a început cu o promisiune electorală din 2008: Barrack Obama se prezenta la alegeri drept candidatul care va revoluţiona instituţiile, deschizându-le cetăţenilor. Pentru el, democraţia este sinonimă cu egalitatea accesului la informaţii: responsabilii politici trebuie să răspundă de acţiunile lor. Obama promitea date, cifre, detalii, adică transparenţă. Pentru ca transparenţa să devină o realitate, în trei ani, Casa Albă a asigurat accesul alegătorilor la un ansamblu de date considerate secrete, îndeosebi conţinutul discuţiilor cu preşedintele şi colaboratorii săi, cu invitaţii sau vizitatorii la Washington. Biroul de informaţii al preşedintelui prezintă, începând din martie 2012, pe site-ul ethics.gov, şapte baze de date guverna­men­tale. Cetăţenii pot găsi aici numele tuturor persoanelor care au întâlnit membri ai guvernului. Pentru prima oară în istorie, acest site internet permite, prin încrucişarea cu alte baze de date, informaţii asupra identităţii persoanelor respective, sumele donate în campaniile electorale, detalii asupra activităţilor de lobby şi chiar plângerile în relaţie cu violarea eticii.
   „Nu mai suntem obligaţi să mergem de la o agenţie la alta, de la un site web la altul şi apoi să stabilim conexiunile. Când se combină toate datele între ele, se obţine o vedere de ansamblu mult mai bună“, comentează John Wonderlich, director al programelor de acţiune ale Fundaţiei Sunlight, organizaţie care susţine tehnologia spre a creşte transparenţa puterii. J. Wonderlich a jucat rolul de consilier al Casei Albe în cinci reprize în ultimii trei ani. El estimează că rezultatul final este foarte apropiat de ceea ce îşi imagina, în ciuda legilor asupra protecţiei vieţii private.
   Un nume important este Vivek Kudra, desemnat în 2009 de preşedinte primul director federal al sistemului de informaţie. Denumit de presă „Ţar al tehnologiei“, Kudra avea ca misiune revoluţionarea funcţionării interne a guvernului federal, reducerea cheltuielilor birocratice şi deschiderea porţilor pentru cetăţeni prin accesul la informaţii, în condiţii de autonomie. Directorul federal şi-a probat renumele, în câteva luni revoluţionând pur şi simplu domeniul. Kudra a făcut economii de peste trei miliarde prin crearea unei tehnologii „in situ“. „Trebuie să regândim profund tot ceea ce încarcă organizarea lucrului“, a declarat el cu ocazia lansării site-ului data.gov. Punând cea mai mare cantitate de informaţii la dispoziţia cetăţenilor, guvernul începe să recunoască dispariţia monopolului asupra celor mai bune idei şi soluţionării acestora. Vasta mişcare din SUA pentru democraţie prin transparenţă continuă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe