Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Eurostat: câți bani alocă România din PIB pentru Sănătate

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 2 decembrie 2020, ora 11:13

Potrivit unei analize realizate de Eurostat, țara noastră a alocat pentru Sănătate cele mai mici sume din Uniunea Europeană.

În contextul pandemiei de COVID-19, este interesant de văzut cât de mulți bani sunt alocați de statele UE pentru îngrijirile din sănătate. Cele mai recente statistici despre cheltuielile actuale (publice și private) din domeniul sănătății arată cât de mult variază sumele în rândul statelor membre UE. 

cheltuieli din sanatate

În medie, potrivit Eurostat, în Uniunea Europeană, cheltuielile cu sănătatea au ajuns la 9,9% din produsul intern brut ( PIB) în 2018. Dintre statele membre UE, cele mai mari sume alocate sănătății au fost înregistrate în Germania (11,5% din PIB) și Franța (11,3% din PIB), urmate de Suedia, cu 10,9% din PIB.

Potrivit sursei citate, la polul opus, cu cele mai mici sume alocate sănătății se află Luxemburg, cu 5,3% din PIB, și România, cu 5,6% din PIB.

Eurostat precizează că în ceea ce privește raportul acestor cheltuieli cu sănătatea și populația țărilor, cele mai mari sume alocate sănătății au fost (în rândul statelor membre UE) înregistrate în Danemarca (5.260 de euro pe cap de locuitor), Luxemburg *cu 5.220 de euro pe cap de locuitor și Suedia, cu 5.040 de euro în anul 2018, pe când cele mai mici sume alocate sănătății au fost înregistrate în România (580 de euro pe cap de locuitor) și Bulgaria (590 de euro). 

cheltuieli din sanatate2

Potrivit Eurostat, „cheltuielile actuale cu sănătatea” cuantifică resursele economice dedicate anumitor funcții din domeniul sănătății, excluzând investiția de capital. Cheltuielile cu sănătatea sunt, în principal, acele bunuri și servicii din domeniul sănătății care sunt consumate de unitățile rezidente.

Etichete: eurostat cheltuieli cu sanatatea buget sanatate pib sume alocate sanatatii domeniul sanatatii statistici sanatate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.