Newsflash
Știri

Ghid nou pentru insuficiența cardiacă

de Dr. Cristian TEODORESCU - iun. 6 2016
Ghid nou pentru insuficiența cardiacă
     O nouă clasă de insuficiență cardiacă și introducerea LCZ696 sunt noutățile ghidurilor din 2016 ale Societății europene de cardiologie (ESC) pentru diagnosticul și tratamentul insuficienței cardiace acute și cronice, publicate recent în European Heart Journal și European Journal of Heart Failure. În condițiile în care 1–2% din adulții din țările dezvoltate suferă de această patologie cardiacă, noile ghiduri includ terapia cu LCZ696, primul medicament din clasa de blocanți ai receptorilor angiotensinei și neprilisinei (ARNIs) care s-a dovedit superior enalaprilului în ceea ce privește riscul de deces și spitalizare la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă. O nouă clasă de insuficiență cardiacă – cu fracție de ejecție „medie“ a fost adăugată pentru pacienții care manifestă fracție de ejecție a ventriculului stâng între 40 și 49%.
     Terapia de resincronizare cardiacă este, de acum, contraindicată celor cu durata QRS mai mică de 130 ms. Indicațiile acesteia variază în funcție de prezența sau absența blocului de ramură stângă și durata QRS. Conceptul „time is muscle“ al sindromului coronarian acut a fost adoptat și pentru insuficiența cardiacă acută, impunând un diagnostic și tratament cât mai urgente. De asemenea, s-a introdus un nou algoritm pentru diagnosticul insuficienței cardiace non-acute, bazat pe evaluarea probabilității insuficienței. În ceea ce privește prevenirea acestei afecțiuni cardiace și prelungirea speranței de viață, sunt introduse noi recomandări: tratamentul hipertensiunii arteriale, terapia cu statine a pacienților cu risc crescut de boală arterială coronariană și empagliflozin pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
     Mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare ar putea scădea la jumătate printr-o simplă reducerea factorilor de risc. Cel puțin asta prevăd ghidurile europene de prevenție a bolilor cardiovasculare în practica clinică, apărute anul acesta și elaborate de al șaselea grup de lucru comun al ESC și alte nouă societăți. Reducerea riscului populațional cu 1% ar putea preveni 25 de mii de afecțiuni cardiovasculare, cu economisirea a milioane de euro. Este recomandată în acest sens înăsprirea măsurilor legislative și a politicilor privind alimentația, activitatea fizică și fumatul. În acest sens, sunt de dorit reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi, sare sau zahăr și introducerea unor taxe suplimentare pentru aceste categorii de produse, precum și restricții în ceea ce privește promovarea și comercializarea tutunului fără fum, iar țigările electronice ar trebui să primească un statut similar celor clasice.
     A fost subliniat și impactul poluării aerului asupra dezvoltării acestei patologii. Noi recomandări sunt sugerate pacienților cu artrită reumatoidă, disfuncție erectilă și celor care urmează un tratament pentru cancer. De asemenea, este recomandat screeningul pentru diabet și hipertensiune femeilor cu antecedente de preeclampsie, naștere prematură, sindromul ovarului polichistic sau diabet gestațional. Și etnia ar trebui luată în considerare în evaluarea riscului de boală cardiovasculară, odată cu revizuirea ghidurilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe