Newsflash
Știri

În timp ce americanii se chinuiesc să scadă, ruşii se străduiesc să crească

de M. V. A. - mai 17 2013
În timp ce americanii se chinuiesc să scadă, ruşii se străduiesc să crească
   650 de pacienţi francezi au primit proteze de şold neautorizate conform regulilor europene. Producătorul Ceraver ar fi trebuit să solicite modificarea unui marcaj specific, ulterior unor modificări apărute în legislaţia europeană în 2009. Dar nu a făcut-o. Deja câteva mii de proteze au fost retrase de pe piaţă, deşi, conform declaraţiilor oficiale, ele nu implică un risc medical. Ministrul francez al sănătăţii, Marisol Touraine, a justificat absenţa declaraţiilor publice pe această temă, până la apariţia unei investigaţii în cotidianul Le Parisien, pentru a nu „panica pacienţii“. Autorităţile sanitare franceze au cerut totuşi chirurgilor să-şi evalueze clinic şi radiologic pacienţii care au „beneficiat“ de protezele neautorizate.
   Cum a ajuns, după două decenii de „tranziţie“, sistemul de sănătate sovietic? Buletinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii publică un interviu cu profesorul Igor Sheiman, unul dintre experţii ruşi implicaţi îndeaproape în elaborarea politicilor de sănătate publică din Federaţia Rusă. Sheiman vorbeşte pe larg despre pierderea încrederii în medicii de familie (doar 14% din pacienţii ruşi îşi apreciază medicul de familie). Studiile arată că majoritatea pacienţilor ajung la spital fără a mai trece pe la medicul de familie, că există analize duplicate la mai multe niveluri de îngrijire şi că nici medicii specialişti nu au încredere în medicii de familie. În Rusia, mai spune Igor Sheiman, s-a aşteptat prea mult de la sistemul asigurărilor medicale obligatorii şi finanţarea sistemului de sănătate nu a crescut. Cele mai multe din recomandările experţilor în sănătate publică nu au fost aplicate de autorităţi, astfel că sistemul stimulează financiar spitalele să interneze cât mai mulţi pacienţi şi să-i ţină acolo cât mai mult timp. Rusia cheltuie doar 3,5% din PIB pentru sănătate. Totul ne sună foarte familiar, nu-i aşa?
   Între timp, experţii americani în politici de sănătate, precum profesoara Laura Tyson de la Universitatea California, sunt uimiţi de amploarea scăderii cheltuielilor cu sănătatea atât în sistemul medical american privat, cât şi în cel finanţat de stat. Profesoara Tyson se întreabă, într-un articol din Project Syndicate, cât din această scădere se datorează crizei economice şi cât reformelor aplicate în sistemul medical al SUA. Statele Unite sunt ţara care cheltuie 18% din PIB pentru sănătate, cel mai mare procent din lume, dar fără să înregistreze performanţe pe măsura cheltuielilor. Din studiile citate de Tyson s-ar putea concluziona că trei sferturi din scăderea acestor cheltuieli se datorează crizei economice, restul fiind un efect al tehnicilor de control al preţurilor din sistemul medical. Concluzia nu este neapărat fericită, deoarece de scăderea cheltuielilor cu sănătatea depinde viitorul economic al Statelor Unite.
   România ocupă locul 61, o poziţie inferioară unor ţări precum Rusia, Tunisia, Chile, Libia sau Bosnia, în „Indexul Mamelor“, un clasament internaţional elaborat de Asociaţia „Salvaţi Copiii“ pe baza a cinci indicatori. Evaluarea celor 176 de ţări incluse încearcă să stabilească în care dintre ele există cele mai favorabile condiţii pentru a deveni mamă. Finlanda, Suedia şi Norvegia sunt cele trei ţări aflate în fruntea acestui index, în timp ce Somalia şi Congo îl închid. Indicatorii folosiţi pentru această evaluare sunt mortalitatea maternă, mortalitatea la copiii sub 5 ani, durata medie a şcolarizării femeilor, venitul mediu pe cap de locuitor şi măsura în care femeile participă la guvernarea ţării lor. Pe continentul european, conform indexului, de condiţii inferioare celor pe care le au mamele din România au parte doar cele din Ucraina, Albania şi Republica Moldova. La nivelul României se află Turcia. Dincolo de statistici, „Indexul Mamelor“ subliniază cât de importantă pentru supravieţuirea unui copil este ţara în care acesta se naşte. În Mali de exemplu, unul din şase copii nu ajunge la vârsta de cinci ani, în timp ce în Islanda doar unul din 400 de copii moare înainte de cinci ani. De remarcat faptul că ţările în care condiţiile asigurate mamelor sunt printre cele mai proaste (Mali, Niger) beneficiază de cele mai ridicate rate de fertilitate din lume.
   Mai mulţi americani mor prin suicid decât în accidentele de maşină, constată un studiu al Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite. Statistica a atras atenţia deoarece rata suicidului a crescut în special în rândul adulţilor între 35 şi 64 de ani, cu peste 30% în ultimul deceniu. Astfel de creşteri se întâlnesc mai degrabă în rândul adolescenţilor şi bătrânilor, dar mai rar la populaţia adultă. Directorul adjunct al CDC, Ileana Arias, explică în New York Times că frecvenţa suicidului a crescut în special în rândul generaţiei „baby-boom“ şi ar putea fi legată de criza economică din ultimul deceniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe