Newsflash
Știri

În urban există un medic la 171 de locuitori, iar în rural, unul la 1.594 de locuitori

de L. Budin - iul. 20 2022
În urban există un medic la 171 de locuitori, iar în rural, unul la 1.594 de locuitori

La capitolul medicină dentară, decalajele sunt și mai mari: în Olt, în urban, există un medic stomatolog la 631 de persoane, în rural – unul la 21.425 de persoane.

Studiul „România cu un singur chip” - partea a doua a fost lansat recent la Palatul Victoria, de Ambasada Sustenabilităţii în România, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, informează Agerpres.

doctor-rural

În prezent, 53,6% din populaţia României se află concentrată în mediul urban, în vreme ce 46,4% se află în mediul rural. La nivel naţional, avem un medic la 171 de locuitori în urban şi un medic la 1.594 de locuitori în rural. Decalajele urban - rural cele mai mari sunt înregistrate în judeţele Covasna, Vaslui şi Galaţi, în timp ce ratele din rural cele mai scăzute le înregistrăm în Vaslui, Covasna şi Ialomiţa”, a informat Andreea Ghiocel, coordonatorul studiului.

La medici stomatologi, cele mai mari decalaje urban - rural sunt identice cu judeţele cu ratele cele mai scăzute.

La nivel urban avem un medic stomatolog la 631 de persoane. În judeţul Olt, avem în mediul rural un medic stomatolog la 21.425 de persoane, în judeţul Vaslui avem un medic stomatolog la 17.942 de persoane”, a continuat Andreea Ghiocel.

În cadrul cercetării s-a analizat şi modul în care se acordă ajutorul social:

Una din 402 de persoane primeşte ajutor social în mediul urban, la nivel naţional, în timp ce una din 66 de persoane din mediul rural primeşte ajutor social. Când mergem şi ne uităm la nivelul fiecărui judeţ, vedem că cel mai mare decalaj urban - rural este înregistrat de judeţul Argeş, unde una din 934 de persoane primeşte autor social în urban, în timp ce în mediul rural o persoană din 62 primeşte ajutor social. Dacă ne uităm la judeţele care înregistrează ratele cele mai scăzute, vedem că în Vaslui una din 33 de persoane primeşte ajutor social”, a precizat Andreea Ghiocel.

UMF Iași: Peste 2.200 de candidați s-au înscris la examenul de admitere

Cât costă să studiezi Medicina, Stomatologia sau Farmacia în centrele din țară

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe