Newsflash
Știri

Informaţii OMS

de Dr. Sorina VASILE - mai 2 2012
Informaţii OMS

Planuri de eradicare a pojarului

   Rubeola şi rujeola sunt în topul maladiilor care pot determina malformaţii congenitale, iar epidemiile recente din Africa, Asia şi Europa de Est arată că aceste infecţii prezintă încă morbiditate şi mortalitate importantă, mai ales în ţările aflate în curs de dezvoltare.
   Organizaţia Mondială a Sănătăţii a prezentat marţi, 24 aprilie a.c., un nou program care propune eradicarea celor două afecţiuni: specialiştii OMS cer ca imunizările împotriva rujeolei şi rubeolei să devină obligatorii. Statele în curs de dezvoltare vor putea aplica pentru suport financiar la programele GAVI (Alianţa Internaţională pentru Imunizări şi Vaccinuri), iar Crucea Roşie va trimite, în ţările afectate, voluntari, pentru a pregăti programe de informare a populaţiei.
   Prin noua iniţiativă, OMS vrea să reducă mortalitatea prin rubeolă în lume şi rujeolă cu cel puţin 95% până în 2015 (comparativ cu anul 2000).

„Protejează-ţi lumea! Vaccinează-te!“

   Peste 180 de ţări membre OMS au dedicat imunizării perioada 21–28 aprilie a.c. Sub sloganul „Protejează-ţi lumea! Vaccinează-te!“, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra impactului pe care vaccinarea îl are asupra sănătăţii unui individ. Astfel, se estimează că aproximativ trei milioane de vieţi sunt salvate anual prin imunizarea împotriva difteriei, tetanosului, rubeolei, pertussisului sau rujeolei.
   „Imunizarea a făcut ca multe infecţii să fie rare în ziua de azi, ceea ce îi face pe oameni să creadă că nu trebuie să se mai vaccineze. Tocmai aceste omisiuni dau naştere epidemiilor“, explică dr. Jean-Marie Okwi-Bele, directorul departamentului de vaccinări din cadrul OMS.
   Noile programe de vaccinare OMS îşi propun eradicarea poliomielitei în Africa şi cea a rujeolei, în Europa.

Ziua pentru combaterea malariei

   Programele prin care OMS a oferit – statelor în care malaria este încă o boală endemică – insecticide, teste rapide de diagnostic şi antimalarice au salvat în ultima decadă aproximativ un milion de vieţi. Cu toate acestea, malaria încă provoacă epidemii în 99 de ţări, iar anul trecut au decedat 655.000 de pacienţi, din care 560.000 erau copii cu vârsta sub cinci ani.
   Ziua internaţională a malariei este marcată anual la 25 aprilie, nu doar pentru a aminti necesitatea continuării eforturilor de până acum, dar şi pentru a cuantifica rezultatele luptei împotriva acestei afecţiuni.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe