Newsflash
Știri

Între origami şi Transformers

de Dr. Mariana MINEA - aug. 14 2014
Între origami şi Transformers
   Inspirat din tehnica origami, robotul care se deplasează prin autopliere este cea mai recentă realizare a unei echipe de cercetători americani, printre care se numără şi unul de origine română. Robotul trece de la o formă plană la una împăturită în aproximativ patru minute şi astfel se târăşte cu o viteză de 5,4 cm pe secundă, fără ajutor din exterior. Responsabile sunt circuitele electronice încorporate într-o compoziţie plană, în care s-a imprimat în prealabil modelul şanţurilor după care se va face plierea.
   Echipa de cercetare, din care face parte şi Daniela Rus, director al Laboratorului de Informatică şi Inteligenţă Artificială al MIT, a publicat un articol pe această temă în numărul din 8 august al revistei Science. Plierea materialelor bidimensionale în structuri 3D după metoda origami permite realizarea unor structuri complexe, de diverse dimensiuni şi având o forţă şi o suprafaţă crescute în raport cu greutatea. Procedeul se foloseşte deja pentru confecţionarea panourilor solare, dar de data aceasta, este vorba de o structură programabilă. Astfel, pe lângă folosirea de multiple tehnici şi materiale de fabricaţie, cel mai important lucru este că permite încorporarea în compoziţia lor de structuri cum ar fi circuite integrate, baterii, motoraşe, senzori care percep modificările din mediul înconjurător, tehno­logie wireless.
    În forma plană, robotul pliabil este format din straturi de hârtie şi straturi plane de polimeri care păstrează memoria formei – un polistiren programat să se contracte bidimensional atunci când este încălzit la temperaturi de aproximativ 100°C. Circuitele care generează temperaturi ridicate se găsesc în special la nivelul balamalelor pe care se va face plierea, iar forma finală a structurii 3D depinde de localizările balamalelor în material şi de ordinea în care sunt activate acestea. La temperaturi mai mari de 100°C însă, polimerul se activează în mod uniform, rezultând un dispozitiv deformat şi nefuncţional. Totul este controlat de un program software care generează şi apoi activează structuri 3D de tip origami – în cazul acesta, programul se numeşte Origamizer; el controlează punctele din reţea, succesiunea activării lor şi unghiurile sub care se va mişca materialul.
   Cercetătorii speră că materialele îşi vor găsi utilitatea în operaţiunile de căutare şi salvare, în care aceşti roboţi în forma lor „la rece“ ar fi direcţionaţi prin spaţii înguste, cum ar fi resturile unei clădiri. Odată ajunşi la destinaţie, urmează să se autoasambleze/expandeze în forma finală. De asemenea, materialele ar putea fi utilizate după mode­lul IKEA – transportate în cantităţi mari, în forma lor plată, pentru a se autoasambla la destinaţie, fie că asta înseam­nă, de exemplu, o antenă spaţială sau chiar… o locuinţă.
    O cercetare paralelă realizată prin colaborare între Cornell şi MIT şi publicată în acelaşi număr din Science ajunge la un rezultat similar folosind un metamaterial tip origami. Metamaterialele sunt structuri artificiale obţinute din ansambluri de elemente individuale de dimensiuni microscopice – mai mari decât atomii – care, aranjate în modele repetitive, permit obţinerea unor efecte inaccesibile prin alte mijloace. Metamaterialul obţinut de cea de-a doua echipă de cercetare este ultrauşor şi ultrarezistent şi se bazează pe un model de pliere în zigzag ce are la bază bistabilitatea (fenomen fundamental prin care orice structură se poate afla în două stări bazale, un exemplu fiind informaţia digitală de tip binar). În varianta plană, modelul folosit dispune balamalele în os de peşte, alternativ, iar mişcarea generată într-un punct – în acest caz, a fost generată manual – produce o serie de „falduri “convexe şi concave în plan tridimensional („munţi“ şi „văi“). Cercetătorii spun că aceste materiale vor putea fi incluse în structuri complexe, în care stimulul poate fi generat prin diverse metode – software sau fluctuaţii  termice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe