Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

La ce persoane se face cu prioritate testarea prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 6 aprilie 2021, ora 12:29

Potrivit unui document elaborat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, există anumite criterii pentru inițierea testării pentru SARS-CoV-2.

„Confirmarea prompta a cazului suspect este necesara pentru a asigura, rapid si eficient, supravegherea epidemiologica a contactilor, implementarea masurilor de prevenire si control al infectiei, precum si colectarea informatiilor epidemiologice si clinice relevante”, scriu semnatarii acestui document CNSCBT, Dr. Adriana Pistol, Dr. Odette Popovici și Dr. Teodora Vremeră.

testare covid informatii actualizate 2 aprilie 2021

De exemplu, la persoanele simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz se efectuează RT-PCR sau test antigenic rapid.

La persoanele simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, efectuat în unități sanitare se efectuează test RT-PCR.

La contacți direcți ai cazurilor confirmate se efectuează test RT-PCR pentru contacții asimptomatici și test rapid antigenic în focarele de colectivitate (centre rezidențiale, secții de psihiatrie cronici, penitenciare) confirmate prin RT-PCR, pentru a facilita detectarea timpurie a altor cazuri, ca parte a supravegherii contacților și a investigării focarului. 

Excepții de la testare 

Potrivit CNSCBT, sunt exceptate de la testare persoanele asimptomatice vaccinate complet, cu 2 doze, la care au trecut minimum 10 zile de la doza a doua. Sunt exceptate de la testare persoanele care accesează serviciile medicale pentru alte patologii.

Se recomandă, în continuare, testarea tuturor persoanelor simptomatice (care întrunesc criteriile din definiția de caz), inclusiv a celor vaccinate complet, cu două doze și la care au trecut minimum 10 zile de la a doua doză.

Vă prezentăm mai jos capturi din documentul CNSCBT. 

document 2 aprilie cnscbt1 

document 2 aprilie cnscbt2

document 2 aprilie cnscbt3

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: testarea PCR testarea pentru SARS-CoV-2 testare rapida testare covid teste rapide antigen teste rapide CNSCBT centrul national de supraveghere si control al bolilor transmisibile

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.