Newsflash
Știri

„Limbajele iubirii”, campanie despre importanța vaccinării anti-HPV

de L. Budin - dec. 10 2021
„Limbajele iubirii”, campanie despre importanța vaccinării anti-HPV

Părinții vor beneficia, prin intermediul unei platforme, de o serie de materiale educaționale și de un e-book gratuit, privind afecțiunile provocate de infecția cu HPV și importanța vaccinării.

„Limbajele iubirii” este numele campaniei MSD România adresată părinților, cu privire la afecțiunile provocate de infecția cu HPV și importanța vaccinării anti-HPV, se arată într-un comunicat.

Avizată de Ministerul Sănătății, campania își propune să contribuie la creșterea nivelului de informare și conștientizare, precum și la importanța vaccinării, ca mijloc de prevenție primară, în perioada preadolescenței și adolescenței.

vaccin-hpv3

Materiale educaționale

Părinții vor beneficia prin intermediul unei platforme, de o serie de materiale educaționale despre HPV, afecțiunile cauzate de infecția cu acest virus, cele mai frecvente mituri și informatii privind mijloacele de prevenție disponibile. Website-ul, precum și celelalte materiale dezvoltate în cadrul campaniei – broșură dedicată părinților,  animație, articole - au la bază date validate științific și formate grafice atractive, astfel încât să facă informația accesibilă și ușor de urmărit, se mai arată în comunicat.

Pentru a oferi părinților informații cuprinzătoare și pentru a răspunde celor mai frecvente întrebări legate de infecția cu HPV și vaccinarea anti-HPV, pe website va fi disponibil și un e-book gratuit pe care părinții îl vor putea descărca.

Promovare prin medicii de familie

Website-ul va fi promovat cu ajutorul unei campanii media digitale, precum și în cabinetele medicilor de familie, se mai arată în comunicat.

La nivelul Uniunii Europene, România este țara cu cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, malignitate cauzată aproape în totalitate (99%,) de infecția cu HPV. Rata de mortalitate prin cancer de col uterin în România este de patru ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu HPV este asociată și cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afectează deopotrivă femeile și bărbații.

Statistici îngrijorătoare

Anual, în România, infecțiile cu  HPV sunt responsabile de apariția a 3.380 de noi cazuri de cancer de col uterin și aproximativ 500 de noi cazuri de alte tipuri de cancer atribuibile infecției HPV. În România mor anual peste 1.800 de femei, deși cele circa 5 decese în medie pe zi ar putea fi prevenite prin vaccinare și screening.

Dincolo de datele statistice, povara cancerelor cauzate de HPV se traduce în zeci de mii de familii lăsate în urmă de către mame, soții, fiice. Este important să vorbim și despre această tristă realitate și este și mai important să găsim soluții, să fim proactivi și să coalizăm toți factorii implicați în crearea unui cadru funcțional, eficace de prevenire a cancerelor cauzate de infecția cu HPV”, a declarat Kostas Papagiannis, directorul general MSD România.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în anul 2020 de catre IRES la solicitarea INSP, doar 36% din femeile intervievate au auzit de HPV, iar dintre acestea doar 31% au asociat această infecție cu cancerul de col uterin.

Noi, ca medici ginecologi suntem cei mai implicați în diagnosticarea și tratamentul patologiilor din sfera genitală determinate de infecția cu HPV. Dacă este să mă refer doar la cancerul de col uterin, unde infecția cu HPV este principalul responsabil, lucrurile stau din păcate foarte prost în țara noastră. Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani. (...) Dincolo de aceste cifre, însă, vorbim despre o boală mutilantă și de multă suferință”, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie.

Anul trecut, un număr sporit de părinți și-au vaccinat copiii.

Sper ca prin susținerea autorităților pentru eliminarea barierelor birocratice din programul de vaccinare să menținem această tendință ascendentă de încredere a părinților în vaccin și să recuperăm decalajele față de țări precum Marea Britanie sau Suedia care au redus semnificativ incidența leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin la generațiile vaccinate și ulterior față de țări precum Australia, care vrea să declare acest tip de cancer eliminat în următorii 20 de ani”, a  declarat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe