Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

MApN crește capacitatea de vaccinare a populației generale

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 13 aprilie 2021, ora 17:23

Ministerul Apărării Naționale pregătește centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19, care vor asigura imunizarea populației care locuiește în mediul rural sau în zone greu accesibile.

Totodată, reprezentanții MApN spun că vor continuăasă sprijine efortul național de vaccinare și prin creșterea capacității de vaccinare a populației generale pe fluxurile deschise în centrele asigurate de acest minister, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

vaccin covid centre mobile mapn

Astfel, 20 de centre mobile de vaccinare, coordonate de Direcția medicală a MApN, vor acționa, de săptămâna viitoare, în spijinul autorităților locale, în localități izolate sau greu accesibile. Aceste centre urmează a fi stabilite de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției și Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

Personalul care va încadra aceste centre mobile (medici, asistenți medicali, registratori medicali) face parte din unități militare și instituții medicale ale MApN din București, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Pitești, Focșani, Timișoara, Constanța, Galați, Iași și Sibiu.

Centrele mobile de vaccinare vor fi organizate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale. În situațiile în care aceste spații nu vor fi disponibile, centrele mobile vor fi organizate în containere medicale care vor fi asigurate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Transportul containerelor la locul de amplasare, dotarea lor cu echipamente și materiale necesare procesului de vaccinare împotriva COVID-19, precum și transportul vaccinurilor pentru fiecare echipă de vaccinare vor fi asigurate de instituția militară. 

„Ceea ce urmează să se întâmple de săptămâna viitoare, va fi operaționalizarea a 20 de centre mobile de vaccinare, cu sprijinul colegilor din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne. Aceste centre mobile deservesc, practic, localitățile rurale, localitățile defavorizate, care nu au acces la medic de familie, în baza listei cu persoanele doritoare, liste întocmite la nivelul primăriilor. Aceste liste se trimit către direcțiile de sănătate publică și, ulterior, se alocă un centru de vaccinare sau doar o echipă mobilă, care va vaccina în cabinete proprii, acolo unde există această facilitate disponibilă. În felul acesta, sperăm să facilităm accesul persoanelor respective la vaccinare. Vaccinul care se va folosi este vaccinul de vaccinul de la Johnson & Johnson”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, într-o conferință de presă. 

În funcție de cereri, se vor deschide fluxuri suplimentare de vaccinare 

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale va crește, începând cu 16 aprilie, capacitatea de vaccinare și va deschide progresiv fluxuri suplimentare de vaccinare în funcție de evoluția cererilor și de solicitările de sprijin adresate de autoritățile publice locale.

Capacitatea fluxurilor de vaccinare în centrele MApN va crește, în special în cadrul unităților sanitare ale MApN în care există trei fluxuri funcționale, de la 60 de persoane pe zi, la 72 de persoane pe zi, iar în centrele de vaccinare organizate în celelalte unități militare din țară, de la 18 persoane/zi, la 60 de persoane/zi.

În paralel cu vaccinarea populației generale, în centrele de vaccinare proprii ale MApN continuă și vaccinarea personalului instituției.

1.000 de angajați deservesc centrele de vaccinare ale MApN

Ministerul Apărării Naționale asigură în prezent locuri în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în spitalele militare și în unități militare din Capitală și din țară, deservite de aproape 1.000 de angajați ai instituției - peste 250 de medici, 500 de asistenți medicali și 200 de registratori.

De asemenea, MApN gestionează în totalitate call-centerele destinate programării telefonice a populației la vaccinare prin 600 de linii deschise și sprijină acest proces și prin 180 posturi de tip live-chat, iar Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” este Centrul național de stocare a vaccinului COVID-19.

Forțele Aeriene Române contribuie, la rândul lor, la eforturile de combatere a pandemiei de COVID 19 executând zboruri pentru transportul pacienților infectați cu virusul SARS-Cov-2 și a materialelor sanitare.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: vaccin covid mapn Ministerul Apărării Naţionale Ministerul Apărării Naționale capacitate de vaccinare centre mobile centre mobile de vaccinare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC