Newsflash
Știri

Michael Caine

de Madeleine KARACAŞIAN - mar. 22 2013
Michael Caine
   Iată un celebru actor britanic cu o lungă carieră cinematografică atât în Albion, cât şi la Hollywood, în cei 80 de ani, împliniţi la 14 martie. Pe adevăratul său nume Maurice Micklewhite, s-a născut într-o modestă familie londoneză, copilăria fiindu-i marcată nu numai de sărăcie, ci şi de multă suferinţă fizică – rahitism, avitaminoză şi blefarită.
   Lipsa mijloacelor materiale şi începerea celei de-a doua conflagraţii mondiale îl împiedică să urmeze o educaţie convenabilă la şcoală, dar capacitatea sa intelectuală îl ajută să se ridice în societate, desfăşurând tot felul de activităţi pentru întreţinerea familiei. Între timp, prinde gust pentru arta filmului. În 1952, pleacă să-şi îndeplinească serviciul militar, ca puşcaş în Armata Regală Britanică, mai întâi la o bază militară din Germania, apoi în Războiul din Coreea.
   La înapoiere, a intrat în lumea cinematografiei britanice şi a obţinut câteva roluri obscure, dar primul său film mai important a fost A Hill in Korea, în care era oglindită tocmai impli­­carea trupelor britanice în Războiul din Coreea. Foarte curând, Maurice Micklewhite şi-a schimbat numele în Michael Caine, inspirându-se după afişul filmului „Revolta de pe Caine“, în care juca idolul său din vremea aceea, Humphrey Bogart.
   Abia în 1964, Michael Caine a interpretat primul său rol principal – cel al unui ofiţer de infanterie din filmul istoric Zulu. Era un film despre bătălia din 1879, dintre trupele britanice şi cele ale zuluşilor din Natal, în estul Africii de Sud. Este interesant că, deşi proba sa de la alcătuirea distribuţiei nu plăcuse unora, obţinuse totuşi acest rol, care a fost foarte apreciat de cronicari şi i-a asigurat distribuirea într-un alt rol important, cel din The IPCRESS File. Acesta era titlul unei cărţi care povestea răpirea unui savant şi a altor colegi ai săi într-o afacere de spălare a creierului, iar agentul de informaţii Harry Palmer era o alternativă la eroul popularului serial cu James Bond. Asta se întâmpla în 1965 şi, până în 1996, personajul lui Caine a apărut în câteva continuări, a căror acţiune se petrecea la Berlin, Beijing, Sankt Petersburg, actorul devenind celebru încă de la primul episod, cu jocul său plin de calm britanic, dar şi prin silueta sa impozantă.
   Mă întorc la filmele sale de început: în 1964, fără a avea o pregătire teatrală temeinică, a interpretat singurul său per­sonaj shakespearian în versiunea pentru televiziune Hamlet at Elsinore (H. la Elsinore), filmată integral la locul acţiunii din Danemarca şi în care Caine a dovedit o sexualitate ambiguă în rolul lui Horatio. Desigur, spectatorii noştri şi-l amintesc din Gambit (Gambitul reginei), comedia din 1966, în care el şi fermecătoarea Shirley MacLaine întru­chipau doi infractori implicaţi în planul de sustragere a unei statuete antice de mare valoare, de la un milionar. După un an, actorul interpreta rolul unui aristocrat sudist cam degenerat din Hurry Sundown (Grăbiţi apusul soarelui), o melodramă despre problemele rasiste ale Sudului din epoca aceea.
   Au urmat câteva filme de război. În Play Dirty (Joc murdar), din 1969, era un căpitan englez dintr-un film ce ridiculiza conflictul dintre naziştii lui Rommel şi armata britanică în campania din Africa. Tot în acelaşi an, a jucat într-un film de marcă, alături de o distribuţie strălucită. Michael Caine era minunatul interpret al unui brav comandant de escadron din The Battle for Britain (Bătălia pentru Anglia), o relatare despre acel episod celebru când forţele aeriene britanice au zdrobit celebra Luftwaffe, zădărnicind planul hitlerist de invadare a Angliei. Pentru a rămâne în aceeaşi perioadă istorică, de amintit şi că acţiunea filmului de aventuri The Eagle Has Landed (Vulturul a aterizat) reda acţiunea unei unităţi de paraşutişti care trebuia să-l răpească pe Winston Churchill – prim-ministrul britanic. De această dată, multilate­ralul actor a întruchipat un colonel german, comandant al unităţii de paraşutişti cu misiune secretă. Un alt captivant film istoric a fost şi A Bridge Too Far (Un pod prea îndepărtat), din 1977, în care, alături de o distri­bu­ţie impresionantă, M. Caine era interpretul unui loco­te­nent-colonel englez în cronica bătăliei de la Arnhem, când aliaţii au vrut să încheie mai repede războiul (în 1944), dar cu preţul pierderii multor vieţi. Era o adaptare a cunoscutului roman publicat în 1974 de ziaristul şi scriitorul irlandez Cornelius Ryan.
   Din cariera impresionant de lungă şi prolifică a lui Michael Caine, mai sunt multe filme de amintit. El este nu doar o vedetă, ci un adevărat artist, fiind la fel de convingător când joacă în roluri de oameni simpli, de pungaşi, criminali, savanţi sau militari ş.a. Aşa, de pildă, este excelent în rolul dr. Bradford Crane, un om de ştiinţă, singurul supravieţuitor al invaziei unui roi de albine ucigaşe în Texas, din filmul The Swarm (Roiul).
   Prima recunoaştere internaţională de valoare a obţinut-o cu rolul dr. Frank Bryant din Educating Rita (Meditaţiile Ritei), când a fost răsplătit cu premiul BAFTA şi Globul de Aur pentru rol secundar. El întruchipa un profesor universitar în derivă, implicat într-o relaţie cu o tânără coafeză doritoare să-şi făurească o educaţie. A urmat un Oscar pentru rol secundar, în Hannah and Her Sisters (H. şi surorile ei), cel al lui Elliot, un personaj vulnerabil care are o relaţie adulterină cu una dintre surori, într-un film liric, dar şi cu umor – povestea unei familii care se desfăşoară având ca pilon Ziua Recunoştinţei. Al doilea Oscar, tot pentru rol secundar, l-a cucerit în rolul dr. Wilbur Larch din The Cider House Rules (Legea pământului), un medic nonconformist care conduce un orfelinat modest, în care îl ocroteşte pe tânărul Homer (Tobey Maguire). Tot în rolul unui medic îl întâlnim pe respectabilul actor britanic şi în Quills (Marchizul de Sade). El îl interpretează pe sadicul dr. Royer-Collard, care conduce azilul unde este internat excentricul filosof francez din secolul al XVIII-lea.
   Din bogata sa filmografie mai amintesc The Quiet American (Un american liniştit), un remake al regizorului Philip Noyce după ecranizarea cunoscutului roman al lui Graham Greene, în regia lui Joseph L. Mankiewicz, din 1958. Cinicul, dar distinsul ziarist britanic Thomas Fowler (interpretat odinioară de Michael Redgrave) este martorul unor evenimente sângeroase din Saigon, în timpul războiului din Vietnam, evenimente în care este implicat aşa-numitul „american liniştit“, în realitate un agent CIA. Un thriller SF zguduitor a fost Children of Men (Copiii omului). M. Caine era extrem de convingător în rolul lui Jasper, vechi prieten al lui Theo, eroul principal, preocupat în anul 2027 de diminuarea naşterii copiilor, ceea ce pune în pericol viitorul societăţii omeneşti. O menţiune specială: actriţa Oana Pellea a făcut un excepţional rol de compoziţie – bătrâna ţigancă Marichka.
   În Sleuth (Copoiul), ultimul film al lui J. K. Mankiewicz, din 1972, Michael Caine interpretează cu strălucire un coafor londonez vulgar, de origine italiană, care se implică într-un joc periculos, alături de neuitatul Laurence Olivier – în rolul unui excentric autor de romane poliţiste, joc la sfârşitul căruia fiecare primeşte ceea ce merită. În 2007, deci după nu mai puţin de treizeci şi cinci de ani, regizorul Kenneth Branagh revine la Sleuth (de data aceasta tradus „Provocări fatale“), distribuindu-l pe venerabilul Caine în rolul scriitorului de romane poliţiste, actorul fiind la fel de credibil, alături de Jude Law în fostul său rol.
   Dintre cele mai recente filme ale sale, amintesc Harry Brown (în rolul titular, al unui justiţiar care răzbună moartea unui prieten), doar pentru că, la lansare, actorul şi-a exprimat opinia în privinţa reintroducerii serviciului militar obligatoriu, pentru a se stopa creşterea violenţei în rândurile tineretului. Era atitudinea unui actor paşnic, dăruit unor cauze nobile. În decembrie 2008, el a fost gazda concertului festiv dat cu prilejul decernării Premiului Nobel pentru Pace lui Martti Ahtisaari, fost preşedinte al Finlandei, pentru rolul de mediator internaţional, artizan al independenţei Kosovo.
   Pentru deosebita sa contribuţie la arta filmului, în 2000, regina Elisabeta II l-a înnobilat cu rangul de cavaler, în 2011 fiind onorat şi în Franţa cu titlul de comandor al Ordinului Artelor şi Literelor. Apropo de litere, tot în 2011, sir Michael Caine a semnat volumul autobiografic „The Elephant to Hollywood“, după ce, cu două decenii în urmă, publicase volumul de amintiri „What’s It All About?“.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe