Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

MS: Pentru cine se aplică măsurile de carantină sau izolare

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 22 iulie 2020, ora 13:33

Ministrul Sănătății a aprobat modalitatea de aplicare a unor măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2, în conformitate cu noile prevederi legale aprobate prin Legea carantinei și izolării.

Astfel,  potrivit unui comunicat de presă, Ordinul ministrului Sănătății nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV- 2 stabilește criteriile pentru carantinarea sau izolarea  persoanelor, după caz, precum și carantinarea localităților, și a fost publicat în Monitorul Oficial 642.

masuri de izolare
Sursă imagine: Pixabay

 

Conform documentului, carantina se va impune pentru:

 • persoanele care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirrnată cu SARS- COV-2, prin testare cu metoda RT-PCR;
 • persoanele care sosesc din țări si/sau zone cu risc epidimiologic ridicat, țări si/sau zone stabilite de catre INSP, în conditiile legii.

Potrivit Ministerului Sănătății (MS), carantina se va realiza, după caz, la domiciliul persoanei carantinate, la o locația declarată de aceasta sau în spații special desemnate de către autoritățile competente.

„Medicul curant sau organele de control recomandă carantina. Medicul curant are obligația de a  informa în termen de maxim 2 ore direcția de sănătate publică judeteana sau a municipiului Bucuresti, care confirmă sau infirmă, măsura carantinării persoanei în spațiul special desemnat de autorități”, transmite sursa citată.

De asemenea, reprezentantul direcției de sănătate publică (DSP) emite o decizie administrativă privind carantinarea persoanei în spatiul special desemnat de autoritati în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medicul curant.

„În scopul prevenirii răspandirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcției de sănătate publică prin care se confirmă sau se infirmă măsura carantinei recomandată în spațiul special desemnat de autorități sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanțe, persoana în cauza nu poate părăsi domiciliul, locația declarată pentru carantină sau, după caz, spațiul special desemnat de autorități”, informează MS.

Tot actul normativ publicat astăzi stabilește criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale.

Carantinare zonală se va realiza în condițiile:

 • 1trend crescător pentru ultimele 14 zile;
 • 2rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori);
 • 3.ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare);
 • 4.ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului;
 • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate;
 • personal sanitar in/suficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție;
 • gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă;
 • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.

Noile reguli privind izolarea persoanelor

Izolarea persoanelor diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne și simptome sugestive infectării cu virusul SARS-COV-2, conform definiției de caz stabilite de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, se realizează după cum urmează :

 • în unitățile sanitare desemnate de Ministerul Sanatatii care asigură asistența medicală a pacienților cu COVID 19 sau în zone tampon ale altor spitale din rețeaua sanitară publică sau privată, până la cofirmarea infectării cu virusul SARS COV 2 prin test RT-PCR;
 • locație alternativă atașată unei unității sanitare;
 • la domiciliu sau la o locație declarată, pentru pacienții asimptomatici, după evaluarea clinică și paraclinică pentru o perioada de 14 zile de la data diagnosticului.

Potrivit MS, izolarea se instituie pe baza acordului persoanelor supuse examinării, în scopul efecuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor, dar nu mai mult de 48 ore.

Cel mai târziu, la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi dacă se menţine riscul transmiterii viusului SARS-CoV-2, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-una din locațiile prevăzute.

Ce se întâmplă dacă persoana refuză izolarea

Ministerul Sănătății precizează că în situația în care persoana refuză măsura izolării sau măsura prelungirii izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care, în termen de cel mult 2 ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii izolării recomandate de medic.

„În scopul prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, până la comunicarea deciziei direcţiei de sănătate publică prin care se confirmă sau se infirmă măsura izolării sau a prelungirii izolării recomandate în spaţiul special desemnat de autorităţi sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanţe, persoana în cauză nu poate părăsi locaţia unde se află izolată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică”, potrivit comunicatului de presă.

Măsura izolării instituite încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

Dacă persoana  diagnosticată cu virusul SARS-CoV-2 prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne și simptome sugestive infectării cu virusul SAR-CO-2,  este un minor, măsura izolării se instituie după caz, la domiciliul aparţinătorului ori la locaţia declarată de acesta. Izolarea minorului într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată acesteia se instituie potrivit reglementărilor în vigoare.

Etichete: ministrul sanatatii masuri de izolare carantina izolare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.