Newsflash
Știri

Noul mecanism clawback

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 5 2011
Noul mecanism clawback

Guvernul a adoptat varianta MS

   La propunerea MS, Guvernul României a aprobat Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii. Documentul a fost elaborat în colaborare cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice. Noile măsuri se vor aplica începând cu 1 octombrie 2011.
   „Mecanismul clawback nu înseamnă o nouă taxă. Şi până în prezent a existat obligativitatea achitării, de către firmele de medicamente, a unei contribuţii care funcţiona pe principiul unei taxe aplicate la volumul de vânzări pentru toate medicamentele. Sistemul s-a dovedit însă a fi nefuncţional, nu şi-a atins obiectivul declarat, iar anul acesta au fost colectate doar aproximativ 5 procente din suma previzionată. Ca urmare, a existat această necesitate de a modifica mecanismul financiar“, a declarat ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau.
   Conform actului normativ, deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora vor avea obligaţia de a plăti o contribuţie trimestrială care se calculează prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul MS. Contribuţia trimestrială se va calcula şi aplica pentru acele volume de vânzări care depăşesc media trimestrială a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sănătate, precum şi pentru cele folosite în tratamentul ambulatoriu pe bază de prescripţie medicală prin farmaciile cu circuit deschis, tratament spitalicesc şi pentru centrele de dializă. Plata se va face în funcţie de cota de piaţă a fiecărui deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă.
   CNAS va calcula şi va comunica valoarea procentului pe care fiecare deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă o va plăti, în funcţie de o formulă matematică stabilită. „Mecanismul pe care îl propunem în prezent are mai mult efect reglator, controlează depăşirea bugetelor. De exemplu, în ultimul an, în domeniul oncologic, creşterea consumului de medicamente oncologice este de 20%, în timp ce morbiditatea a crescut cu 8%. Noile măsuri nu vor afecta direct bolnavul, acesta nu va avea de plătit mai mult pentru medicamente“, a precizat ministrul sănătăţii. Sumele încasate din această contribuţie vor fi venituri la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi vor fi folosite pentru asigurarea medicamentelor incluse în programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele cu sau fără contribuţie personală şi pentru servicii medicale. Pentru neachitarea la termenul prevăzut a contribuţiei, se vor percepe dobânzi şi penalităţi, conform Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Mai mult, pentru persoanele juridice care nu îşi îndeplinesc obligaţiile de plată a contribuţiei în termen de 180 de zile de la data scadenţei, sancţiunea poate ajunge până la excluderea de pe listele de medicamente compensate şi gratuite a medicamentelor la care deţin autorizaţie de punere pe piaţă.

ARPIM nu e de acord

  Într-un comunicat de presă primit la redacţie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) declară că industria de medicamente nu poate susţine taxa aprobată de Guvernul României, care prevede ca diferenţa dintre bugetul alocat de autorităţi şi consumul de medicamente să fie suportată 100% de producătorii de medicamente. Se precizează că versiunea aprobată de Guvern, deşi apare după o perioadă de consultări între industria de medicamente şi autorităţi, ignoră soluţiile propuse de industrie. Depăşirea bugetului, la care se adaugă şi „pierderile“ din sistem, urmează să fie suportată integral şi în mod exclusiv de către producătorii de medicamente. Taxa este nesustenabilă, în condiţiile în care diferenţa între banii alocaţi şi consumul de medicamente se menţine. Aceasă măsură vine în contradicţie cu nevoia crescută de acces la medicamente şi servicii medicale pentru populaţia României.
  Introducerea taxei de clawback, fără o consultare solidă a mediului de afaceri şi în lipsa unei evaluări a impactului pe care aceasta îl va avea asupra companiilor, reprezintă, în opinia ARPIM, un semnal negativ transmis investitorilor străini prezenţi în România.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe