Cum ar fi evoluat medicina fără tehnologiile revoluţiei digitale? Adică fără CT, IRM, SPECT, PET, angiografie numerică, computerizarea laboratorului din domeniile biochimiei (laborator denumit, încă, prin anii ’50 ai secolului trecut, pipimetrie, de un mare biochimist), geneticii, imunologiei etc. Se susţine, adesea, că medicii atraşi de rezultatele obţinute graţie acestor dispozitive sau aparate extrem de complexe ar lăsa pacienţii în plan secund, ceea ce ar înseamna o sursă majoră de dezumanizare a medicinii. (...)"> O nouă eră în istoria umanităţii: revoluţia digitală (1) - Viața Medicală
Newsflash
Știri

O nouă eră în istoria umanităţii: revoluţia digitală (1)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - dec. 3 2010
O nouă eră în istoria umanităţii: revoluţia digitală (1)

  Cum ar fi evoluat medicina fără tehnologiile revoluţiei digitale? Adică fără CT, IRM, SPECT, PET, angiografie numerică, computerizarea laboratorului din domeniile biochimiei (laborator denumit, încă, prin anii ’50 ai secolului trecut, pipimetrie, de un mare biochimist), geneticii, imunologiei etc. Se susţine, adesea, că medicii atraşi de rezultatele obţinute graţie acestor dispozitive sau aparate extrem de complexe ar lăsa pacienţii în plan secund, ceea ce ar înseamna o sursă majoră de dezumanizare a medicinii. (...)

Întru beneficiul clarvăzătoarelor, sosite de obicei din Răsărit, dar şi al şarlatanilor mai rafinaţi, unii dintre aceştia medici, care se cred purtătorii noului umanism medical. Totodată, nu ştiu cum se poate manifesta dezumanizarea în ramurile grele ale medicinii (care sunt tot mai evitate, inclusiv în SUA): Medicina de urgenţă, toate specializările chirurgicale sau în relaţie cu Chirurgia, Cardiologia intervenţională etc. Exagerez, probabil, dar supralicitarea rolului tehnologiei numerice în dezumanizarea medicinii îmi aduce aminte de revolta muncitorilor împotriva noilor maşinării din perioada primei revoluţii industriale care a făcut din Marea Britanie prima putere economică mondială (1760–1820). Că umanismul medical este în suferinţă, de mai multă vreme, e adevărat, dar căile de reabilitare sunt altele, subtile. Probabil, voi reveni asupra acestui subiect. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe