Newsflash
Știri

Păcatul antigenic originar

de - aug. 28 2009
Păcatul antigenic originar

În urmă cu jumătate de secol, oamenii de ştiinţă au raportat unele comportamente „curioase“ ale sistemului imun la oameni şi animale în urma infecţiei gripale şi a vaccinării antigripale. Astfel, dacă o gazdă a fost expusă la un virus gripal şi a „întâlnit“ mai târziu o variantă a aceluiaşi virus, sistemul imun a răspuns la al doilea contact în principal cu aceleaşi „arme“ folosite împotriva primului. (...)

   Asemănător unei armate care încă se luptă prin tacticile ultimului război, sistemul imun gazdă în general produce anticorpi care se potrivesc cu primul virus în loc de al doilea, rezultând o apărare mai puţin eficientă faţă de noua infecţie. Acest fenomen a fost denumit „păcat antigenic originar“.
   În contextul pandemiei cu A/H1N1 multe ţări se pregătesc să lanseze campanii de vaccinare în această toamnă. Milioane de oameni se află în grupe recomandate să primească atât imunizarea gripală sezonieră, cât şi vaccinarea pentru infecţia cu noul virus H1N1. Vaccinul sezonier gripal – care conţine o componentă H1N – va fi disponibil în foarte scurt timp. Problema timpului i-a făcut pe unii specialişti să se întrebe dacă la o persoană care primeşte vaccinul sezonier gripal şi apoi pe cel împotriva noului virus A/H1N1 câteva săptămâni mai târziu, va intra în acţiune păcatul antigenic original şi ar putea determina un răspuns imun suboptimal la vaccinul H1N1 pandemic.
   Nimeni nu cunoaşte răspunsul sigur, dar experţii în imunizări spun că nu sunt în mod deosebit îngrijoraţi în acest moment, dar în acelaşi timp sugerează ca
situaţia să fie monitorizată. (...)
   Păcatul antigenic originar apare numai când noua tulpină este apropiată de cea cu care gazda a venit în contact înainte. Se ştie exact ce similaritate antigenică (asemănarea în secvenţa de aminoacizi a hemaglutininei celor două tulpini) între cele două tulpini este necesară pentru a „păcăli“ sistemul imun, dar studiile anterioare au arătat faptul că distanţa antigenică sau tulpinile care nu seamănă eşuează în declanşarea păcatului antigenic originar.
   Această descoperire sugerează faptul că păcatul antigenic originar nu va fi indus de imunizarea pentru noua gripă H1N1 imediat după vaccinarea pentru gripa sezonieră, deoarece noul virus nu este considerat apropiat de tulpina H1N1 din vaccinul sezonier.
(Date preluate din BASIC nr. 53.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe