Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Pericolul externărilor în pragul sărbătorilor

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 21 decembrie 2018

Ultimele două săptămâni ale lunii decembrie asociază riscuri semnificative în mediul spitalicesc.

VM 51-52, p.3 -2Externările efectuate în luna decembrie, în apropierea sărbătorilor de iarnă, ar putea fi asociate cu un prognostic negativ, informează un studiu recent publicat în revista BMJ (The British Medical Journal). Acestea ar putea conduce la creșterea riscului de deces, rată mai mare de readmisie ulterioară în spital sau prezentări urgente la camera de gardă în următoarele 7, 14 sau 30 de zile.
Cele mai riscante perioade de externare par a fi săptămâna de dinaintea Crăciunului și cea de după, avertizează autorul principal al studiului, dr. Lauren Lapointe-Shaw de la Ontario’s Toronto General Hospital. Medicul sugerează că ar putea fi necesare precauţii suplimentare în această perioadă. De exemplu, ajustarea și discutarea detaliată a schemei terapeutice împreună cu pacientul, oferirea de sfaturi cu privire la stilul de viaţă, stabilirea și programarea vizitelor medicale periodice ulterioare ar putea fi efectuate luând în considerare perioada sărbătorilor.
Cercetătorii au urmărit pacienţii externaţi în luna decembrie din cadrul a 200 de spitale de îngrijiri acute din Ontario, în perioada aprilie 2002–ianuarie 2016. S-a constatat cu îngrijorare că majoritatea pacienţilor externaţi în perioada sărbătorilor de iarnă au tendinţa să nu revină la controalele periodice (36,3%, comparativ cu 47,8%). În plus, s-a remarcat creșterea numărului de decese, a ratei readmisii ulterioare și a prezentărilor excesive în departamentele de urgenţă.
Dr. Lauren Lapointe-Shaw menţionează, într-un interviu acordat Medscape: „În perioada sărbătorilor, pacienţii sunt expuși la stres suplimentar, alcool excesiv și diete hipercalorice, hiperlipidice și hipersodate. Acest cumul de factori poate agrava substanţial starea generală a pacienţilor. Este necesară ajustarea recomandărilor efectuate la externare, individualizând mesajul pentru fiecare caz în parte”.

Etichete: pacienti externati

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.