Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Program special pentru mame cu COVID-19 și bebelușii lor

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 8 aprilie 2020, ora 11:37

Asociația SAMAS lansează un program social pentru femeile diagnosticate sau suspecte de COVID-19 care nasc și le pune la dispoziție un număr de telefon special. Mamele aflate în situații dificile de viață vor primi gratuit pompe de sân.

„SAMAS la bine și la greu – Program pentru alăptare în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu COVID-19!” este destinat femeilor care trec prin naștere cu un diagnostic confirmat sau fiind suspecte de COVID-19.

maternitate asociatie

Potrivit unui comunicat de presă, atât gravidele care urmează să nască, precum și cadrele medicale din maternități sunt preocupate de modul în care pandemia de coronavirus și măsurile instituite de autorități pentru combaterea răspandirii infectării vor afecta protocoalele de naștere și îngrijire a lehuzei și a nou-născutului, mai ales în situația femeilor cu infecție COVID-19.

Astfel, Ministerul Sănătății a decis, prin Metodologia publicată în data de 30 martie 2020, ca bebelușii născuți de o mamă confirmată cu coronavirus să fie separați de aceasta până când testele demonstrează că mama este sănătoasă, iar asta înseamnă că alăptarea pentru o mamă afectată de COVID-19 poate fi o provocare.

postare_SAMAS_covid_FB copy (1)

În acest sens, asociația SAMAS pune la dispoziția mamelor afectate de COVID -19 numărul de telefon 0786 176 949, la care acestea pot suna pentru a primi consiliere gratuită pentru menținerea lactației și consiliere psihologică de la specialiști.

De asemenea, pentru a ajuta la menținerea lactației, Asociația SAMAS va trimite prin curier pompe de sân manuale mamelor aflate în situații dificile de viață:

- provenind din familii cu venitul mediu pe membru familie sub 500 lei;

- victime ale violenței în familie;

- mame tinere, sub 18 ani;

- femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc.;

- femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc);

„Ne dorim să putem ajuta cât mai multe mame și, implicit, sugari. De aceea, o parte din fondurile strânse din serviciile online ale Asociației SAMAS vor fi direcționate către acest program. Asociația SAMAS deja susține din resurse proprii primele mame cu COVID-19, iar donațiile ne vor sprijini să asiguram acest ajutor unui numar cât mai mare de sugari veniți pe lume în aceste vremuri tulburi și care merită să aibă un start bun în viață, bucurându-se de beneficiile pe termen lung ale alăptării”, declară Dr. Marina Oțelea, Director Executiv al Asociației SAMAS.

Asociația estimează că numărul maxim de beneficiare ale programului SAMAS la bine și la greu va fi aproximativ 16.020 de mame. Calculul a fost estimat în baza ratei de natalitate, precum și a datelor de proiecție epidemică și prevalență în rândul populației comunicate în Europa (36%).

Sursă imagine: unsplash.com

Etichete: mame cu covid-19 consiliere gratuita Asociația SAMAS coronavirus romania

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.