Newsflash
Știri

Registru național pentru mastocitoză

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 6 2018
Registru național pentru mastocitoză
În România vor fi create 92 de registre naționale pentru pacienții cu boli cronice, a anunțat, săptămâna trecută, Sorina Pintea, ministrul sănătății: „Le vom implementa cu ajutorul fondurilor europene, avem și fișele de proiect în acest moment”. Datele conținute de aceste registre vor viza forma de boală, gradul de afectare, tratamentul aplicat și reacția pacientului la tratament. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă organizată la Spitalul Universitar de Urgență București, privind incidența mastocitozei în România și crearea primului registru național al acestor bolnavi. Mastocitoza este o boală rară de care suferă peste 90 de pacienți în România (44 fiind copii, iar 52 adulți). Media europeană este de minimum un caz la suta de mii de locuitori, ceea ce înseamnă că România ar fi cel puțin 200 de pacienți potențiali, a declarat conf. dr. Horia Bumbea, coordonatorul Centrului de excelență în mastocitoză și președintele comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății. Acesta a vorbit despre importanța unui registru de pacienți, care „este un instrument științific ce ajută deopotrivă la evaluarea celei mai bune opțiuni terapeutice și la prognosticul bolii, mastocitoza fiind o boală heterogenă”. Conferința de presă a fost urmată de o sesiune științifică la care au participat atât medici, cât și pacienți. Subiectele abordate au vizat: aspecte privind diagnosticarea în mastocitoză, importanța biopsiei pentru o diagnosticare corectă, șocurile anafilactice și alte simptome specifice alergiilor care sunt asociate acestei boli, dificultăți privind alimentația, complicații gastroenterologice și hematologice, opțiuni terapeutice. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe