Newsflash
Știri

Reguli comune pentru prescripţii transfrontaliere

de Dr. M. C. - ian. 9 2013
Reguli comune pentru prescripţii transfrontaliere

   La 20 decembrie 2012, Comisia Europeană a adoptat regulile privind lista minimă de elemente care trebuie incluse în reţetele medicale luate de pacienţii care călătoresc dintr-un stat membru UE în altul. Acestea implică o modalitate comună de identificare a pacientului, prescriptorului şi medicamentului prescris şi vor trebui incluse în legislaţia naţională a statelor membre până la 25 octombrie 2013. Potrivit CE, coordonarea în acest domeniu, atât pentru farmaceutice, cât şi pentru dispozitive medicale, va îmbunătăţi autentificarea reţe­telor transfrontaliere, ducând la creşterea cu 200.000 pe an a numărului de prescrieri, în beneficiul pacienţilor şi al auto­rităţilor sanitare. Privind în con­textul legislaţiei adoptate în 2011, referitoare la asistenţa medicală transfrontalieră, Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate şi consumatori, a apreciat că măsura reprezintă un pas esenţial în asigurarea dreptului pacienţilor la acces la tratament de calitate pe cu­prinsul UE. Numărul reţetelor transfrontaliere reprezintă doar 0,02–0,04% din totalul celor din UE, dar îmbunătăţirea recu­noaşterii acestora este im­portantă pentru anumite grupuri de pacienţi: bolnavii cronici care călătoresc în altă ţară, pacienţii care trăiesc în zone de graniţă sau în ţări mici ori pentru cei cu boli rare, care pot beneficia de competenţa altui stat. Se estimează că, din cauza varietăţii reţetelor de la nivelul UE, mai mult de jumătate din pacienţi ar avea probleme cu recunoaşterea acestora în alt stat membru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe