Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Restricţii pentru cei nevaccinaţi împotriva COVID-19

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 30 iulie 2021

Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 se răspândește cu rapiditate la nivel mondial, iar autorităţile încearcă să impună noi măsuri pentru a limita îmbolnăvirile.

poza1Prim-ministrul italian Mario Draghi îndeamnă populaţia să se vaccineze în contextul în care Guvernul a aprobat ca începând cu 5 august accesul în muzee, cinematografe, săli de gimnastică, piscine, stadioane, dar și în alte spaţii să fie permis doar pe baza prezentării unui „ pașaport verde”, green pass. Acest permis este de fapt o extensie a certificatului european digital COVID, care la rândul său va fi necesar pentru accesul în restaurantele care funcţionează în spaţii închise. Cluburile de noapte vor rămâne închise, iar posibilitatea ca permisul să devină obligatoriu pentru a călători în interiorul ţării va fi reevaluată în luna septembrie. Prim-ministrul italian și-a exprimat îngrijorarea în cursul unei conferinţe de presă săptămâna trecută, declarând că varianta Delta este mult mai periculoasă, răspândindu-se mult mai rapid faţă de alte variante.

Permisul „verde”

Permisul propus de autorităţile italiene va fi disponibil pentru persoanele care au primit măcar o doză de vaccin sau celor care vor prezenta dovada unui test negativ efectuat cu 48 de ore înainte de a participa la activităţile respective. Joi, 22 iulie, Italia a înregistrat 5.057 de cazuri de COVID-19, majoritatea fiind cauzate de varianta Delta a virusului. Datele oficiale raportate în aceeași zi arată că peste 52% din populaţia Italiei a fost vaccinată cu schema completă.

Situaţie îngrijorătoare în SUA

Sistemul sanitar american se confruntă din nou cu o avalanșă de cazuri de COVID-19, majoritatea cauzate de noua variantă. Momentan, Guvernul american nu a modificat hotărârea privind purtarea măștii de către cei ce au fost vaccinaţi, în prezent aceștia putând sta fără mască în spaţiile interioare. Directorul CDC (Centers for Disease Control and Prevention), Rochelle Walensky, și-a declarat îngrijorarea faţă de răspândirea rapidă și agresivitatea variantei Delta, aceasta fiind responsabilă în prezent de 83% din cazurile de COVID-19 din SUA. Dr. Anthony Fauci, consilier medical principal al președintelui, a subliniat că numărul de cazuri cu noua tulpină reprezintă peste 90% din totalul de cazuri în anumite regiuni ale ţării. În plus, numărul spitalizărilor a crescut cu 46%, iar al deceselor – cu 42%, a adăugat dr. Fauci. O altă problemă înregistrată în mai multe ţări este scăderea interesului populaţiei pentru vaccinare.

Răspândire rapidă

Noua variantă se răspândește cu 55% mai rapid faţă de celelalte, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cercetătorii din China au comparat încărcătura virală produsă de varianta Delta cu cea a tulpinilor de la începutul pandemiei și au descoperit că aceasta este de 1.260 de ori mai mare, fiind astfel necesară o expunere minimă pentru a te infecta. Conform statisticilor oficiale din SUA, peste 97% dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 spitalizaţi sunt nevaccinaţi, iar 99,5% dintre decesele înregistrate sunt din rândul celor nevaccinaţi. Conform declaraţiilor directorului general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lumea se află iar la începuturile unui nou val de COVID-19. De aceea, autorităţile sfătuiesc populaţia să se vaccineze cât mai repede, dacă nu a făcut-o deja.

1. https://www.theguardian.com/world/2021/jul/22/italy-covid-19-green-pass-vaccinations-restrictions
2. https://edition.cnn.com/2021/07/21/health/delta-variantcovid-19-explainer/index.html

Etichete: restricții restricții pentru nevaccinați pașaport verde green pass

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.