Newsflash
Știri

România, exemplu de urmat în verificarea medicamentelor

de Cristina GHIOCA - feb. 17 2023
România, exemplu de urmat în verificarea medicamentelor

Numărul alertelor înregistrate în Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor, privind eventualele suspiciuni de produse medicamentoase contrafăcute, este în România de 0,3% – sub pragul european de 0,5%.

principala

România poate fi considerată un exemplu de bune practici în ceea ce privește dezvoltarea și implementarea Sistemului Naţional de Verificare a Medicamentelor (SNVM), au arătat specialiști din domeniul sănătăţii, în cadrul unei dezbateri organizate, marţi, la Palatul Parlamentului.

Dincolo de faptul că ţara noastră este printre puţinele state ale Uniunii Europene (UE) în care gradul de înrolare a farmaciilor și spitalelor în SNVM a ajuns la 100%, și numărul alertelor generate de sistem este mai mic decât media europeană. „Acest sistem este unul dintre punctele în care România chiar are cu ce se lăuda. (...) În acest caz, suntem în prima jumătate a clasamentului european și sunt câteva repere în care chiar suntem printre primii. (...) În ceea ce privește numărul alertelor, la nivel general, indicatorul [european] este setat undeva la 0,5%, limită maximă, iar în România rata este la 0,3% – deci undeva la mijlocul clasamentului. Sunt indicatori pe care alte ţări, mult mai mari ca noi, nu au reușit să-i atingă”, a explicat farm. dr. Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

Util și în prevenirea crizelor medicamentoase

Devenit funcţional la 9 februarie 2019, sistemul de verificare a ajuns la maturitate în octombrie 2020, a arătat Dan Zaharescu, președintele Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor (OSMR). De la implementarea sa și până în prezent, sistemul a fost îmbunătăţit constant, iar în viitor ar putea fi folosit și pentru a preveni apariţia unor crize privind aprovizionarea cu medicamente.

„Agenţia Europeană a Medicamentelor a primit atribuţii suplimentare în ceea ce privește pregătirea în situaţii de criză în domeniul medicamentelor, în prevenirea discontinuităţilor. În acest context, sistemul european de verificare a medicamentelor și implicit sistemele naţionale de verificare ar putea să fie utilizate pentru prevenirea discontinuităţilor și a crizelor în anumite ţări”, a arătat președintele OSMR. Dan Zaharescu a explicat că extinderea posibilităţilor de utilizare a sistemului european de verificare duce către crearea unor modele de analiză care folosesc inteligenţa artificială pentru prevenirea situaţiilor de criză. Acestea pot anticipa momentele de declanșare a crizelor cu trei până la șase luni înainte.

Atenţie la comerţul online

Chiar dacă sistemul și-a dovedit eficacitatea în ceea ce privește pătrunderea medicamentelor contrafăcute în circuitul legal de distribuţie, problema nu este pe deplin rezolvată. Mediul online este în continuare expus riscului de a comercializa produse contrafăcute sau neconforme. „În contrapartidă la acest sistem este social-media, unde se vând medicamente în mod constant.

Acei oameni împrumută poza unor profesioniști din sistemul medical și o asociază unui produs. Populaţia trebuie informată să nu se mai ia după aceste reclame”, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.

Despre importanţa evitării achiziţionării de medicamente din mediul online a vorbit și prof. dr. Alexandru Rafila: „Avem în continuare foarte multe de făcut în a educa publicul să evite să acceseze astfel de modalităţi de procurare a medicamentelor. (...) Ele trebuie procurate numai din farmaciile autorizate, iar dacă se comandă online, să se verifice pe site-ul MS cine sunt operatorii care pot oferi asemenea servicii”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe