Newsflash
Știri

Sănătatea copiilor din Deltă

de Dr. Sorina VASILE - apr. 27 2012
Sănătatea copiilor din Deltă
   În această iarnă, Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta“, cu sprijinul studenţilor medicinişti  care au iniţiat campania „Împreună pentru sănătatea rurală“ organizate de studenţii la medicină din Bucureşti, au evaluat starea de sănătate a tinerilor cu vârste între 3 şi 15 ani care locuiesc în zece localităţi izolate din rezervaţia biosferei Delta Dunării. Recent, asociaţia a lansat raportul „Sănătatea copiilor din Delta Dunării“, care centralizează problemele de sănătate ale copiilor din comunităţile deltaice. Conform acestuia, aproape 40% din copiii consultaţi suferă de diverse afecţiuni. Cele mai frecvente au fost legate de igiena orală defectuoasă (peste 50% au carii dentare netratate) şi parazi­toze intestinale (17%). Rezultatul exsudatului faringian a fost pozitiv la 42% din preşcolari.
   Problemele de sănătate ale copiilor sunt agravate de accesul dificil al medicilor – distanţele sunt mari şi lipsesc mijloacele de transport. Acolo unde există, cabinetele medicale sunt dotate deficitar. De asemenea, peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă şi, adesea, nici apă potabilă în gospodării.
   „Am desfăşurat proiectul acesta pentru că sănătatea mediului nu există fără sănătatea oamenilor, iar copiii sunt viitorul Deltei Dunării. Pentru unii dintre ei, consultaţia medicală din această iarnă a fost prima din viaţa lor. Educaţia pentru sănătate în scopul prevenţiei medicale poate fi şansa la o viaţă mai bună oferită acestor oameni. Am invitat la masa rotundă autorităţile responsabile, pe care le rugăm să aprecieze statisticile şi recomandările puse la dispoziţie prin intermediul acestui raport şi să înţeleagă că accesul la serviciile medicale nu este un lux“, spune Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Dunărea şi Delta“.
   Asociaţia amintită cere autorităţilor includerea unui capitol special în proiectul noii legi a sănătăţii, privind asistenţa medicală pentru zonele izolate şi defavorizate, cu accent pe Delta Dunării. Concret, aceştia recomandă stimularea prezenţei personalului medical în zonele izolate şi dezvoltarea unei reţele de puncte medicale în fiecare sat, completate prin vizite periodice ale unor caravane medicale de specialitate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe