Newsflash
Știri

Şase săptămâni cruciale în bătălia cu Ebola

de Alexandra NISTOROIU - oct. 30 2014
Şase săptămâni cruciale în bătălia cu Ebola

     Numărul cazurilor înregistrate de Ebola se dublează la fiecare două sau trei săptămâni, spun reprezentanţii ONU. Recent, la Adunarea Generală a ONU, David Nabarro a avertizat că răspunsul global la pandemie trebuie să fie de 20 de ori mai mare decât era la începutul lunii octombrie. „Fără o mobilizare în masă a întregii lumi pentru a sprijini Africa de Vest, va fi imposibil să menţinem boala sub control şi lumea va trebui să trăiască pentru totdeauna cu acest virus“, a precizat Nabarro. Tom Frieden, directorul CDC, a avertizat că în absenţa unei mobilizări crescute, Ebola ar putea deveni „noua SIDA a lumii“. Peste 4.400 de oameni au murit deja din cauza febrei hemoragice cauzate de virusul Ebola în epidemia din Africa de Vest. Numărul total al cazurilor depăşea 8.900 la 15 octombrie.

 

10.000 de cazuri noi pe săptămână

 

     Coordonatorul din partea ONU al misiunii dedicate controlului Ebola în Africa de Vest a avertizat că eforturile internaţionale sunt insuficiente. În cadrul unei videoconfe­rinţe, Anthony Banbury le-a spus celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU că modalitatea cea mai bună de a-i proteja pe oameni la nivel global este oprirea epidemiei în ţările grav afectate în prezent. Banbury spune că atingereaOctombrie 2014: O asistentă medicală îşi scoate ochelarii de protecţie conform protocolului primit de la instructorii CDC, în timpul unui training organizat de CDC în Alabama obiectivelor misiunii fixate pentru 1 decembrie sunt cruciale, altfel „riscăm să ne confruntăm cu o situaţie fără precedent pentru care nu avem niciun plan“. Până la 1 decembrie, cel puţin 70% din persoanele afectate ar trebui să se afle sub tratament şi cel puţin 70% din înmormântări ar trebui să se desfăşoare fără a duce la contaminări viitoare.
   Ultimele proiecţii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii indică între 5.000 şi 10.000 de cazuri noi pe săptămână până la începutul lunii decembrie în Africa de Vest, dacă o suplimentare masivă a eforturilor nu va avea loc.
  Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat zilele trecute că „lumea nu face suficient în lupta cu Ebola“, sugerând că va pune presiune pe liderii altor ţări pentru a-şi spori contribuţia.

 

Prima transmitere a virusului în SUA

 

     În SUA, infecţia cu Ebola s-a transmis de la un bolnav la o asistentă de 26 de ani. Thomas Eric Duncan, primul pacient american, a murit în urmă cu două săptămâni şi una dintre asistentele care îl îngrijea, Nina Pham, a contractat boala şi rămâne în carantină. Pham făcea parte din echipa de 76 de oameni desemnată să se ocupe de cazul index.
     În primele zile după consemnarea primului diagnostic cu Ebola pe teritoriul SUA, şeful CDC se arăta foarte încrezător în capacitatea spitalelor americane de a controla virusul. Dr. Tom Frieden spunea atunci că aproape toate spitalele din ţară se pot ocupa de cazurile de Ebola. Acum Frieden spune că guvernul nu a fost suficient de agresiv în controlarea virusului, infecţia răspândindu-se mai departe la spitalul din Dallas. Frieden adaugă şi că CDC ar fi trebuit să trimită o echipă mai robustă şi să aibă o abordare mai hands-on în raport cu personalul spitalului în care a fost diagnosticat primul caz.
     Încă nu a fost identificată încălcarea protocolului care a dus la îmbolnăvirea tinerei asistente medicale, dar o intensificare a măsurilor de siguranţă este deja coordonată de CDC la spitalul din Dallas. CDC recomandă acum şi ca spitalele să limiteze numărul de medici şi asistente implicaţi în îngrijirea pacienţilor cu Ebola.
     Asistentele de la spitalul din Texas s-au plâns de faptul că au primit prea puţine reguli şi instrucţiuni despre cum trebuia să îl îngrijească pe bărbatul liberian infectat cu Ebola, contrazicând afirmaţiile autorităţilor americane din sănătate.
   Miercuri, 15 octombrie, autorităţile americane au anunţat un al treilea caz pe teritoriul SUA: o altă asistentă angajată a spitalului din Dallas. Cazul pune sub semnul îndoielii capacitatea americanilor de a ţine virusul sub control. Înainte de a fi diagnosticată, asistenta călătorise între Cleveland şi Texas folosind zboruri comerciale. Deşi nu era simptomatică la momentul călătoriei, şeful CDC spune că nu ar fi trebuit să i se permită să călătorească altfel decât printr-un transport controlat (maşină sau charter).
     Între timp, doctorii spanioli sunt optimişti după ce asistenta infectată cu Ebola în Spania a supravieţuit perioadei critice de două săptămâni de la infectare.

 

ZMab donat Spaniei şi Norvegiei

 

     Agenţia de sănătate publică din Canada a confirmat că autorităţile canadiene au pus la dispoziţia Spaniei şi Norvegiei medicamente asemănătoare Z-Mapp pentru tratarea a doi angajaţi din domeniul sanitar infectaţi cu Ebola. Laboratorul naţional de microbiologie din Winnipeg a trimis în Spania şi Norvegia câte un curs de tratament cu ZMab, un cocktail de anticorpi monoclonali dezvoltat în Canada. ZMab este precursorul ZMapp. Doi dintre cei trei anticorpi monoclonali conţinuţi de ZMapp sunt incluşi şi în ZMab. Canadienii au trimis medicamentele în Spania, în septembrie şi în Norvegia, în octombrie. Tratamentul experimental a fost donat pentru a ajuta la tratarea unor profesionişti în domeniul medical. În acest moment, Canada are o cantitate limită din medicamentele neomologate, care va rămâne în ţară pentru a fi folosită în scopuri de cercetare sau pentru uz prin compasiune pentru canadienii care ar putea avea nevoie de tratament.

 

Vaccin nou dezvoltat în China

 

     O companie farmaceutică din China, cu legături strânse cu armata chineză, a dezvoltat un vaccin experimental pentru Ebola şi speră că autorităţile federale îl vor aproba în regim de urgenţă astfel încât să poată fi cât mai curând lansat pe piaţă. Sihuan Pharmaceutical Holdings Group Ltd a dezvoltat un medicament numit JK-05, alături de Institutul de Epidemiologie Microbiologică, parte a Academiei Militare de Ştiinţe Medicale. Medicamentul a fost deja aprobat dar numai pentru situaţii militare de urgenţă. Sihuan caută să pornească acum studiile clinice, dar ar dori ca procesul să fie accelerat faţă de perioada normală de timp necesară pentru a testa eficienţa vaccinului. Potrivit companiei, JK-05 s-a arătat promiţător şi în tratamentul unor boli ca gripa sau febra galbenă.
     JK-05 ar putea fi aprobat pentru uz pe scară largă urmărindu-se protocolul de aprobare accelerată folosit pentru vaccinul împotriva SARS în urmă cu un deceniu, scrie Reuters. Tot armata dezvoltase şi acel vaccin.
     JK-05 a fost, momentan, testat pe şoareci cu rezultate bune. Este o substanţă chimică micromoleculară care blochează selectiv polimeraza ARN a virusului Ebola pentru a inhiba replicarea virusului. Compania dezvoltatoare spune că vaccinul a avut perfomanţe puternice până acum în stu­di­ile preclinice şi testările de siguranţă efectuate în ultimii cinci ani şi vor depune o solicitare pentru aprobare la  agenţia chineză a medicamentului până la sfârşitul acestui an.
     Wang Hongquan, medicul chinez care a creat vaccinul, a precizat că primii care vor primi vaccinul sunt conaţionalii săi care lucrează în Africa de Vest. Pentru a putea administra medicamentul şi persoanelor de altă naţionalitate ar fi nevoie de aprobări suplimentare. Potrivit Reuters, cel puţin 10.000 de persoane cu naţionalitate chineză locuiesc în Sierra Leone, Guineea şi Liberia, ţările cel mai grav afectate de epidemie.

 

Virusul Marburg în Uganda

 

     La 5 octombrie, Ministerul Sănătăţii din Uganda a noti­ficat OMS de existenţa unui caz confirmat cu virusul Marburg în Uganda. Este vorba de un lucrător în domeniul sanitar. Simptomele au început să se manifeste la 11 septembrie, pe-atunci acesta lucra la spitalul Mengo din Kampala. La internare, pacientul s-a prezentat cu simptome ce includeau febra, durerile de cap, durerea abdominală, voma şi diareea. Bolnavul a murit la 28 septembrie. Istoricul pacientului nu cuprindea nicio călătorie în afara regiunii, nici contact cu o persoană cu o boală similară. Nu mâncase carne de vânat şi nu avusese contact cu lilieci în ultimele patru săptămâni.
     Conform OMS, 146 de persoane care intraseră în contact cu pacientul sunt monitorizate pentru depistarea semnelor şi simptomelor compatibile cu virusul Marburg. 11 dintre ele au manifestări clinice care ar putea indica boala provocată de acest virus, dar toate mostrele colectate de la contacţii simptomatici au dus la rezultate negative până acum. În prezent, se repetă analizele la Institutul de Cercetare a Virusului din Uganda.
     Ministerul Sănătăţii din Uganda a activat un grup naţional de lucru care se întâlneşte periodic şi au fost formate mai multe subcomitete. OMS, MSF şi CDC sprijină autorităţile naţionale din Uganda în operaţiunile de investigare şi răspuns. Virusul Marburg cauzează o boală severă, cu un grad mare de fatalitate, făcând parte din aceeaşi familie ca virusul Ebola. Ultima epidemie cu virusul Marburg în Uganda s-a petrecut în 2012, când au fost raportate 20 de cazuri, dintre care 9 fatale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe