Newsflash
Știri

Seringi inteligente

de Alexandra NISTOROIU - apr. 23 2015
Seringi inteligente
OMS face un apel pentru folosirea seringilor inteligente la nivel global. Folosirea aceleiaşi seringi sau ac pentru injecţii făcute mai multor persoane este un factor decisiv în creşterea numărului de boli infecţioase în întreaga lume. Milioane de oameni ar putea fi protejaţi de infecţiile contractate din cauza injecţiilor nesigure, dacă în toate programele de sănătate s-ar face trecerea la seringi care nu pot fi folosite decât o singură dată. Prin urmare, OMS a lansat o nouă politică privind siguranţa injecţiilor. Un studiu comandat de OMS în 2014 estima că, în 2010, până la 1,7 milioane de oameni au fost infectaţi cu virusul hepatitei B, 315.000 cu virusul hepatitei C şi 33.800 cu HIV din cauza unei injecţii nesigure. Noul ghid OMS privind siguranţa injectării oferă recomandări detaliate, referindu-se inclusiv la dispozitive care protejează lucrătorii din domeniul sanitar împotriva accidentelor petrecute la realizarea injecţiilor şi profilaxia postexpunere. OMS accentuează nevoia de a reduce numărul injecţiilor nenecesare, o cale esenţială de a scădea riscul infectărilor. Anual sunt administrate global 16 miliarde de injecţii. 5% sunt pentru imunizări, 5% pentru alte proceduri (transfuzii sanguine, contraceptive injectabile). Celelalte 90% sunt pentru administrarea medicamentelor intramuscular sau subcutanat şi, în multe dintre cazuri, aceste injecţii nu sunt necesare sau ar putea fi înlocuite de medicaţia orală.
Noile seringi „inteligente“ pe care le recomandă OMS pentru injecţiile intramusculare sau subcutanate au trăsături care împiedică reutilizarea. Unele modele includ un punct slab în piston care se rupe dacă utilizatorul încearcă să tragă înapoi pistonul după injectare. Altele au un clip de metal care blochează pistonul astfel încât să nu poată fi mişcat înapoi, iar, la alte modele, acul se retrage în cilindrul seringii la sfârşitul injecţiei.
OMS le cere ţărilor să treacă, până în 2020, la folosirea exclusivă a noilor seringi inteligente, exceptând anumite circumstanţe în care o seringă care s-ar bloca după o singură utilizare ar interfera cu realizarea optimă a procedurii (de exemplu, când pacientul este conectat la o pompă intravenoasă care foloseşte o seringă).
Potrivit OMS, este nevoie de politici şi standarde pentru achiziţia, utilizarea în siguranţă şi eliminarea sigură  a seringilor care ar putea fi refolosite acolo unde acestea rămân necesare (de pildă, în programele de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile).
Seringile fără măsurile de siguranţă amintite costă în jur de 3–4 cenţi din dolarul american atunci când sunt achiziţionate de o agenţie ONU pentru o ţară în curs de dezvoltare. Noile seringi inteligente costă cel puţin dublu, motiv pentru care OMS a cerut donatorilor să sprijine tranziţia către aceste dispozitive, anticipând că preţurile vor scădea odată cu trecerea timpului, pe măsură ce creşte cererea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe