Newsflash
Știri

Societatea Ornitologică Română reia recensământul berzelor albe

de L. Budin - iun. 8 2022
Societatea Ornitologică Română reia recensământul berzelor albe

Societatea Ornitologică Română (SOR) reia pentru al şaselea an consecutiv numărătoarea berzelor albe, cu ajutorul aplicaţiei „Uite barza!”. Toți posesorii de smartphone pot participa la recensământ.

Numărătoarea are loc în perioada 10 iunie - 10 iulie, proiectul fiind implementat de SOR, cu sprijinul companiilor Enel din România, se arată într-un comunicat.

sor-barza

Anul acesta, am demarat şi primul nostru proiect de supraveghere video a unui cuib de berze albe înregistrat în aplicaţia «Uite barza!». Împreună cu partenerii noştri (...), specialiştii SOR au instalat o cameră de supraveghere prin intermediul căreia puteţi urmări în direct o pereche de berze din judeţul Giurgiu”, se precizează în comunicat.

Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este aflarea numărului de perechi care cuibăresc în România și numărul puilor.

«Uite barza!» este prima aplicaţie de citizen science gratuită din România, creată de SOR, în 2017, pentru recenzarea acestor păsări. Datele sunt colectate cu ajutorul tuturor oamenilor care doresc să se implice în acest proiect. Aplicaţia ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze, dar şi a numărului puilor, iar apoi să folosim datele pentru conservarea populaţiei de berze albe din România şi pentru crearea hărţilor de distribuţie în proiecte de tip Atlas”, a declarat coordonatorul proiectului, Valentin Marin.

Orice persoană care are un smartphone poate descărca aplicaţia gratuit, disponibilă atât pentru iOS, cât şi pentru Android. Excepţie fac dispozitivele care nu au acces la serviciile Google. În momentul în care utilizatorul ajunge aproape de un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul telefonului şi aplicaţia. După înregistrarea locaţiei, trebuie completate câteva informaţii: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcţie se află cuibul, numărul puilor din cuib şi dacă acesta este sau nu în pericol.

Aplicația solicită şi efectuarea unei fotografii a cuibului.

Poziţia cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului, cât mai aproape posibil de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul şi nu din maşină sau de la distanţă. Dacă nu există o conexiune la internet, datele salvate în aplicaţie pot fi trimise şi ulterior”, se arată în comunicat.

Informațiile ajung în baza de date a SOR şi sunt apoi validate de către biologi.

Ca în fiecare an, ne bazăm pe susţinerea cât mai multor iubitori de păsări, natură şi călătorii. Oricine poate să devină erou în mare aventură a numărării berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicaţia «Uite barza!» şi să se familiarizeze cu ea. Cei mai activi utilizatori ai aplicaţiei vor fi recompensaţi şi în acest an”, a mai precizat Valentin Marin.

Cu ajutorul aplicaţiei se pot semnala şi incidente în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viaţa păsărilor. Aplicaţia permite realizarea de fotografii cu aceste incidente şi localizarea lor exactă pe hartă.

Datele colectate prin aplicaţie vor ajunge și la distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica în protejarea berzelor albe din România.

Urmele de pesticide de pe fructe și legume le anulează toate beneficiile

IOB: Copacul Luminii, mesaj de speranță pentru pacienții oncologici

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe