Newsflash
Știri

Speranţe pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică

de Mirabela VIAŞU - nov. 28 2012
Speranţe pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică
   Ministerul Sănătăţii a decis că este timpul să trateze în ţară cât mai mulţi copii cu malformaţii cardiace, prin realizarea unui program naţional de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Astfel, în următorii trei ani, se vor dezvolta patru centre specializate: clinica din Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti, unde va demara activitatea intervenţională, centrele şi institutele de boli cardiovasculare din Cluj-Napoca şi Iaşi, dar şi centrul din Tg. Mureş, unde se intenţionează creşterea capacităţii de operare şi ridicarea nivelului de complexitate a cazurilor tratate. Programul se va realiza printr-o colaborare cu specialiştii italieni de la Clinica San Donato (Milano), cu care ţara noastră a mai colaborat prin centrele de la Târgu Mureş, unde se operează malformaţiile cardiace la copii, şi Cluj-Napoca, unde au fost instruiţi specialişti. „Chirurgia cardiovasculară pediatrică este una dintre problemele majore din România. Vrem să facem un lucru cu cap şi bine calculat, să realizăm o strategie clară, care va consta în instruirea unui număr de chirurgi cardiovasculari tineri, pe care putem să-i reprofilăm în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, anestezişti, cardiologi pediatri şi asistenţi medicali“, a declarat dr. Raed Arafat, ministrul sănătăţii, înainte de semnarea protocolului de colaborare cu specialiştii italieni.
   Joi, 15 noiembrie a.c., a avut loc o discuţie tehnică cu reprezentanţii celor patru centre din ţară vizate, în cadrul căreia s-au trasat punctele-cheie ale programului. Prima etapă va fi realizată în următoarele două luni şi constă în evaluarea dotărilor existente, dar şi a resurselor umane. Pe baza rezultatelor, se va crea apoi un program de instruire a specialiştilor, atât în ţară, cât şi în Italia. „Experţii italieni vor stabili numărul de medici care trebuie instruiţi. Nu vrem să luăm oameni fără experienţă. Căutăm tineri specialişti cu oarecare experienţă, pe care vom încerca să o dezvoltăm prin pregătirea lor în Italia sau prin reprofilarea lor în acest domeniu“, a explicat dr. Raed Arafat. Astfel, se doreşte creşterea capacităţii operatorii şi a complexităţii intervenţiilor în cele patru centre, reducându-se implicit numărul copiilor trimişi la tratament în străinătate.

Un program realizabil

   Prof. dr. Alessandro Frigiola, directorul departamentului de chirurgie cardiovasculară din Clinica San Donato, dar şi preşedintele asociaţiei umanitare „Bambini Cardiopatici nel Mondo“, cel care a început, în decembrie 1993, colaborarea cu specialiştii români, susţine că iniţiativa MS reprezintă o oportunitate fantastică, ce speră să fie şi realizată: „Este prima dată când autorităţile române, ministrul sănătăţii şi guvernul încearcă să facă un program naţional în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Trebuie spus că există multe dificultăţi, însă, cu experienţa noastră şi cu implicarea autorităţilor, acest program este realizabil. Avem multe de făcut, trebuie să formăm oamenii, care sunt cea mai importantă resursă“. El a mai adăugat că, pentru România, acest program trebuie să fie prioritar, având în vedere că, anual, se înregistrează numeroase cazuri de nou-născuţi cu malformaţii cardiovasculare. În 2011, au fost 965 de cazuri de copii cu malformaţii congenitale, din care 630 cu malformaţii cardiace. În prezent, sunt cel puţin 15.000 de copii sau adulţi tineri cu malformaţii congenitale şi care aşteaptă o operaţie. „Toţi aceşti copii trebuie trataţi, pentru că pot avea o viaţă normală după operaţie. Dacă însă nu vor primi tratamentul necesar, speranţa lor de viaţă nu va depăşi 25 de ani“, a explicat profesorul Frigiola.
   Experţii italieni au apreciat că, pentru început, patru centre reprezintă o alegere potrivită. În opinia lor, ele trebuie să devină centre de training pentru tinerii medici, propunere cu care reprezentanţii MS au fost complet de acord.

Fonduri şi garanţii

   În ceea ce priveşte costurile, deocamdată nu se ştie exact de ce sume va fi nevoie pentru implementarea programului, însă, potrivit ministrului sănătăţii, dacă va fi nevoie ca MS să suporte aceste costuri, o va face: „dacă nu sunt fonduri, vă garantez că pentru acest program se vor găsi. Nu este un proiect comercial, ci de dezvoltare. Există şi fundaţii şi sunt mai multe persoane care îl vor sprijini. Din punctul nostru de vedere, problema este să găsim fonduri pentru pregătirea medicilor. Chirurgia cardiovasculară pediatrică este o problemă extrem de importantă şi ne costă enorm, atât ca vieţi, cât şi ca tratamente în străinătate, încât avem obligaţia să o rezolvăm“. Întrebat ce se va întâmpla cu acest program după alegerile din decembrie, dr. Raed Arafat a răspuns că, indiferent de situaţia politică, programul, odată pornit, va fi urmărit şi va deveni funcţional.
   În ţară, se operează câteva sute de copii cu malformaţii cardiovasculare anual, dar la două-trei săptămâni se ridică problema ca un copil să fie trimis în străinătate, pentru a fi operat. Preţul unei astfel de intervenţii, în spitalele din afara României, poate ajunge la 50.000 de euro sau chiar mai mult.

Reîntoarcerea specialiştilor?

   Una dintre problemele sistemului, în privinţa chirurgiei cardiovasculare pediatrice, este numărul mic de specialişti. Concret, aceştia se pot număra pe degetele de la o mână. La fel ca în multe alte specialităţi, destui au ales să profeseze în alte ţări. Ministrul sănătăţii susţine că, în scurt timp, va facilita reîntoarcerea specialiştilor, din ţări ca Anglia sau Germania, prin rezolvarea problemelor care ţin de recunoaşterea pregătirii acestora.
   Este analizată însă şi posibilitatea revenirii în ţară şi a medicilor români de alte specialităţi. În acest sens, MS pregăteşte un act normativ: „Vrem să recunoaştem specializările din SUA, Canada şi Israel, astfel încât cei care vor să revină şi să practice medicina în România să nu mai treacă prin toate dificultăţile înscrierii la examenul de rezidenţiat şi ale recunoaşterii stagiilor. Ne lipsesc medicii, avem probleme, iar cele trei ţări pregătesc medici la un nivel foarte înalt. Cea mai uşoară metodă este să modificăm o hotărâre de guvern, prin care să recunoaştem calificările din ţările respective pentru specialităţile medicale“, a mai afirmat medicul Raed Arafat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe