Newsflash
Știri

SRH – COMBAT(e) – HTA

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 30 2013
SRH – COMBAT(e) – HTA
   Unul din patru români suferă de hipertensiune arterială (HTA), după cum a reieşit din studiul SEPHAR; în România, în ultima decadă, riscul cardiovascular a crescut semnificativ. HTA reprezintă o mare problemă de sănătate publică, a cărei rezolvare ţine în primul rând de un bun management al bolii. Un rol important în acest proces îl au medicii de familie, care pot şi trebuie să convingă bolnavul să-şi accepte diagnosticul şi să înţeleagă că tratamentul este unul de lungă durată. În acest context, Societatea Română de Hipertensiune (SRH) a lansat Cursul naţional de manage­ment al bolnavului hipertensiv – Actualităţi în diagnostic şi tratament (COMBAT), care are ca principal obiectiv educaţia medicilor în proble­ma­tica hipertensiunii arteriale, pentru un mana­gement corect al pacientului hipertensiv. Aflat la a doua ediţie (prima a avut loc în noiem­brie 2012), cursul abordează proble­matica HTA în directă legătură cu diabetul zaharat, boala cerebrovasculară sau sarcina, precum şi tehnicile actuale de măsurare a tensiunii arteriale şi semnificaţia variabilităţii acesteia.
   Potrivit prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedinta SRH şi director al cursului, prin COMBAT se urmăreşte aducerea în atenţia medicilor a metodelor de măsurare corectă a tensiunii arteriale şi a importanţei şi impactului acestora în stabilirea unei terapii corecte, adecvate fiecărui caz în parte; când şi cum trebuie administrat tratamentul, mai ales în cazul celor care fac complicaţii ale HTA; ce medicaţie trebuie folosită atunci când există variaţii ale tensiunii. Cursul are o tematică ce a fost stabilită la nivelul SRH, în urma discuţiilor inclusiv cu medicii de familie, la momentul înfiinţării nucleelor regionale de hipertensiune, stabilite în cele opt regiuni ale ţării, aşa cum au fost create pentru studiul SEPHAR: Bucureşti-Ilfov, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Centru, Nord-Est şi Sud-Est. Pe lângă cele două ediţii COMBAT, SRH are în vedere organizarea, până la jumătatea anului în curs, a încă şase ediţii, câte una pentru fiecare regiune, în Craiova, Covasna, Bacău, Baia Mare, Timişoara şi Constanţa.
   Conform prof. dr. Maria Dorobanţu şi prof. dr. Eduard Apetrei, coordonatorii ştiinţifici ai ediţiei de la Bucureşti a cursului, prin această manifestare s-a dorit analiza interactivă a unor cazuri practice cu ajutorul experţilor, pornind de la ghidurile actuale din hipertensiunea arterială. Pe lângă cei doi specialişti menţionaţi, comentarii la cazurile prezentate au mai făcut prof. dr. Marius Vintilă, prof. dr. Mircea Penescu, conf. dr. Cristina Tiu, prof. dr. Ovidiu Băjenaru şi prof. dr. Mircea Cinteză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe