Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - mai 26 2017
Știri pe scurt

Campanie de prevenire a cancerului de piele

 

     Societatea Română de Dermatologie (SRD) anunță că, în parteneriat cu Academia europeană de dermatologie și venerologie (EADV) și Asociația europeană de dermato-oncologie (EADO), va derula, în perioada mai–august, campania Euromelanoma Day, ajunsă deja la a douăsprezecea ediție. Activitățile derulate cu această ocazie vor avea drept scop promovarea informațiilor cu privire la prevenirea cancerului de piele, diagnosticarea și tratamentul precoce al acestuia. Ele vor viza trei segmente de public-cheie: publicul larg, comunitatea științifică și factorii de decizie politici europeni și naționali. SRD s-a alăturat acestei campanii începând cu anul 2005.
     Campania are în componență trei faze: Învață – Verifică – Previne. În acest sens, vor fi angrenați medici dermatologi din întreaga țară, care vor oferi consultații gratuite pe perioada verii, în orașele: București, Constanța, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș și turiștilor aflați pe litoralul românesc în stațiunile Mangalia, Neptun și Jupiter. În prima parte (lunile mai–iunie), adresanți vor fi adolescenții și angajații diverselor companii. A doua etapă (iulie–august) se va desfășura pe litoralul Mării Negre. (D. D. M.)

 

Inovație tehnologică pentru intervenții chirurgicale

 

     La mai puțin de trei luni de la premiera mondială, Philips a lansat și în România cea mai recentă soluție tehnologică pentru domeniul medical. Dezvoltată împreună cu profesioniști din domeniu (medici, tehnicieni), platforma Azurion este prezentată ca o soluție complexă pentru intervențiile efectuale cu ghidaj imagistic.
     Detaliile tehnice ale platformei Azurion au fost prezentate de Erik Buts, consultant strategic în cadrul Philips Olanda. Acesta a insistat asupra faptului că platforma s-a dezvoltat ca urmare a nevoii pentru o tehnologie mai performantă, în special în ceea ce privește comunicarea dintre diferiții specialiști, dar și în cadrul echipei terapeutice, în timpul realizării unei anumite proceduri invazive. Rezultatul este un dispozitiv complex, capabil să reducă semnificativ (chiar și cu până la 50%) expunerea la radiații a pacientului și a personalului medical. În același timp, datorită unui sistem de operare special creat și patentat (ConnectOS) pentru Azurion, care permite utilizarea unor coordonate prestabilite pentru intervenții similare cu ghidaj imagistic, se reduce foarte mult timpul necesar efectuării acestora, ceea ce scade timpul de așteptare al pacienților și crește eficiența economică a aparatului prin realizarea unui număr mai mare de proceduri. Platforma se adresează procedurilor ce au nevoie de observare radiologică din sfera chirurgiei vasculare, cardiologiei intervenționale, oncologiei și neuroradiologiei intervenționale. (Dr. Raluca Bulea)

 

Premiu pentru memoria lui Grigore T. Popa

 

     Ediția cu numărul XXV a Târgului de carte „Librex”, care a avut loc la Iași, în perioada 10–14 mai 2017, a avut ca temă „Oameni și cărți în jurul lumii”. Prezentă la târg, Editura „Gr. T. Popa” a UMF Iași, a lansat o serie de cărți medicale, printre care și al doilea titlu al seriei de autor „Grigore T. Popa”, inițiată și coordonată de iatroistoriograful Richard Constantinescu.
     Sâmbătă, 13 mai, au fost premiate cele mai fidele edituri, cele mai importante programe și direcții editoriale, precum și cele mai bine vândute cărți de cultură din anul precedent. Scriitorul Ion Holban, președintele juriului, i-a înmânat doctorului Richard Constantinescu diploma specială pentru volumul Pericolul neisprăviților” de Grigore T. Popa, pe care l-a îngrijit și postfațat.
     „Sunt onorat să primesc acest premiu, pe care îl dedic memoriei lui Grigore T. Popa, acum, la 125 de ani de la nașterea sa. În cursul acestui an omagial voi oferi publicului un alt volum din seria de autor «Grigore T. Popa». Și vă asigur că va fi surprinzător”, ne-a declarat dr. Richard Constantinescu, editorul cărții și cadru didactic la UMF „Grigore T. Popa” Iași, la Disciplina Istoria medicinii.
     Concepția lui Gr. T. Popa despre lume și societate a fost evocată și la București, în cadrul ultimului curs de neuroștiințe din acest an universitar – „Reforma spiritului și pericolul neisprăviților în neurolume” –, susținut de prof. dr. Leon Zăgrean la UMF „Carol Davila” București. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe