Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - oct. 25 2012
Ştiri pe scurt

Sănătatea musculo-scheletică

   Se estimează că, în Europa, afecţiunile musculo-scheletice (AMS) afectează peste 100 de milioane de persoane şi constituie prima cauză de incapacitate temporară sau permanentă de muncă. Responsabile de jumătate din absenţele de la locul de muncă şi de 60% din cazurile de incapacitate permanentă de a lucra, AMS au un impact major asupra pieţei muncii, costurile suportate de statele europene fiind de 240 de miliarde de euro anual. În perioada 15–19 octombrie a.c., la Bruxelles, se desfăşoară prima ediţie a Zilelor europene ale sănătăţii musculo-scheletice – cu manifestări organizate de Fit for Work Europe şi Alianţa Europeană a Sănătăţii Musculo-Scheletice – ce va aduce împreună legiuitori, experţi în domeniul sănătăţii, cercetători, clinicieni şi pacienţi, pentru a rezolva principalele provocări ale afecţiunilor reumatice şi musculo-scheletice. Cu acest prilej, are loc şi al patrulea Summit anual Fit for Work Europe, care abordează impactul negativ al acestor afecţiuni asupra pieţei muncii şi îşi propune schimbul de bune practici pe continent şi considerarea AMS drept prioritate europeană şi naţională. (Dr. M. D.)

Controale şi educaţie pentru sănătate orală

Desfăşurată în perioada 1 septembrie – 31 octombrie, campania „Zâmbeşte România!“, susţinută de GSK şi Wrigley, îşi propune să promoveze în ţara noastră importanţa sănătăţii orale şi să încurajeze prevenirea bolilor cauzate de igiena dentară deficitară. Afecţiunile cavităţii bucale se numără printre cele mai importante probleme de sănătate din România, afectând în mare parte atât copiii, cât şi adulţii. Astfel, cariile rămân în continuare o problemă importantă, mai ales în grupurile defavorizate, putând avea un impact, alături de afecţiunile gingivale, asupra stării generale de sănătate. Pe durata campaniei, parte a platformei europene pentru o sănătate orală mai bună, pacienţii vor putea beneficia, în peste 1.200 de cabinete stomatologice, de un control gratuit şi de materiale educaţionale. (Dr. T. G.)

Osteoporoza pentru toţi

În fiecare an, la 20 octombrie, este sărbătorită Ziua mondială a osteoporozei. Weekendul acesta, în Bucureşti vor avea loc mai multe acţiuni ce includ programe de activităţi fizice în care sunt angrenate persoanele cu osteoporoză, conferinţe pentru pacienţi şi familiile acestora, dar şi conferinţa pentru cadrele medicale implicate în diagnosticarea şi tratamentul acestei boli. Acestea sunt susţinute de Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) şi de Societatea Română de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice. (C. M.)

Pe sens unic

   În perioada 17–20 octombrie a.c., în Capitală, se desfăşoară a opta ediţie a Zilelor ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“. În programul reuniunii, cu tematica „Bolile infecţioase – sens unic“, figurează subiecte de actualitate în domeniu, precum: infecţiile bacteriene la utilizatorii de droguri intravenoase; noi concepte şi abordări terapeutice în: infecţia HIV, infecţia cu Clostridium difficile, hepatitele cronice virale; dificultăţi terapeutice în infecţiile severe cu germeni Gram negativi nefermentativi; actualizări în diagnosticul, tratamentul şi profilaxia infecţiilor la copii; certitudini şi controverse în diagnosticul boreliozei etc. Cursurile postuniversitare precongres abordează actualităţi privind fiziopatologia şi diagnosticul afecţiunilor de tract respirator inferior, tract digestiv, a hepatitelor cronice virale, a infecţiei cu Helicobacter pylori. Concomitent cu această manifestare are loc şi Simpozionul naţional de nursing în bolile infecţioase. (Dr. M. D.)

Studenţii – parteneri în campanie

   Campania paneuropeană „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ (2011–2013), având ca obiectiv încurajarea renunţării la fumat, pune accent pe realizările celor care s-au lăsat de fumat şi oferă sfaturi practice. Motorul campaniei este platforma digitală de consiliere iCoach, accesibilă în toate limbile UE (www.exsmokers.eu). O direcţie-cheie este încurajarea studenţilor de a se implica direct, oferind fumătorilor sprijin şi instrumente specifice, pentru a trece la statutul de ex-fumători. În ţara noastră, Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Ştiinţe Economice şi Comerciale (AIESEC) şi Societatea Studenţilor în Medicină Bucureşti (SSMB) sunt partenere în campanie şi, prin voluntari, participă la diverse acţiuni, în cadrul cărora prezintă beneficiile renunţării la fumat. (Dr. D. M.)

Sondajul companiilor farma

   Conform unui recent sondaj IMAS, la nivel naţional, pe 1.036 de persoane, 88,5% din cei chestionaţi cred că ar trebui să fie trataţi cu medicamente de ultimă generaţie, pentru bolile grave. Ar fi de acord să plătească integral medicamentele ieftine în schimbul compensării celor scumpe 56,9% din intervievaţi. 45,4% din respondenţi ar prefera să cumpere medicamente originale, iar 17% – generice. Referitor la dorinţa de acces la medicamente de ultimă generaţie, 34,2% din subiecţii sondajului cred că ar fi bine ca lista să fie actualizată anual, 23,7% – odată la 6 luni, iar 23,6% – de câte ori apare un medicament nou. Ultima actualizare a listei de medicamente compensate din ţara noastră datează din 2008. Sondajul a fost comandat de o asociaţie formată în urmă cu doi ani de companiile farma americane prezente în România. (Dr. M. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe