Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - aug. 27 2013
Ştiri pe scurt

Apel la accesibilitate pentru medicamentele noi

   Agenţia americană pentru siguranţa alimentelor şi medicamentelor (FDA) a aprobat, la începutul acestei săptămâni, un nou medicament pentru tratarea infecţiei cu virusul HIV, bazat pe substanţa activă dolutegravir. Pentru că noul produs este bine tolerat de pacienţi şi este eficient în stoparea replicării HIV, există premisele ca el să fie introdus în terapia de primă linie a tratamentului HIV, în ţările dezvoltate. Nu este clar însă în ce măsură pacienţii din statele în curs de dezvoltare vor avea acces la el. Reprezentanţii organizaţiei Médecins Sans Frontières (MSF) se tem că nu toţi pacienţii aflaţi sub tratament antiretroviral vor beneficia de noul medicament. Producătorul asigură, vizavi de accesibilitatea produsului, că se va adopta o strategie de stabilire a preţului pe niveluri de tarifare. O modalitate de a îmbunătăţi accesul la dolutegravir, în opinia MSF, ar putea fi realizarea unui acord de licenţă cu fondul comun de brevete pentru medicamente, care ar trebui să includă toate ţările mici şi cu venituri medii, fără restricţii în fabricarea medicamentului sau în obţinerea ingredientelor farmaceutice active. În prezent, aproape zece milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare beneficiază de tratamentul necesar, fapt datorat concurenţei dintre producătorii de generice (în special în India), care a determinat o reducere dramatică, de 99%, a costurilor de tratament.  Dacă în urmă cu zece ani se cheltuiau peste 10.000 de dolari anual pentru tratamentul unei persoane, în prezent aceste costuri au scăzut la aproximativ 120 de dolari. Cu toate acestea, din cauza încetinirii producţiei de medicamente generice, pacienţii diagnosticaţi cu HIV nu pot beneficia de prea multe medicamente noi. (Mirabela Viaşu)

Burse la Viena pentru medici

   Medicii din întreaga lume pot beneficia, timp de o lună, de o bursă („observership“), la şase spitale din Viena, în cadrul unui proiect – Vienna Open Medical Institute (Vienna OMI) – care vizează transferul de cunoştinţe medicale la cel mai înalt nivel. Pe perioada acestui „observership“, medicii vor fi îndrumaţi de un mentor, vor fi repartizaţi unui departament potrivit specialităţilor lor, vor participa la workshopuri, conferinţe, precum şi la consultaţii etc. Vor avea acces gratuit la biblioteca şi „clubul medical“ din incinta Societăţii Medicilor din Viena. Mai mult, acestora li se vor asigura cazarea, bani de buzunar şi, în anumite cazuri, chiar transportul. Printre spitalele incluse în proiect se află Spitalul General AKH, Spitalul Hietzing cu Centrul de Neurologie Rosenhügel, Spitalul Rudolfstiftung, Wilhelminenspital etc. Este un proiect comun al: Uniunii Spitalelor din Viena, American Austrian Foundation, Universităţii de Medicină din Viena, Academiei Austriece de Ştiinţe, Societăţii Medicilor din Viena şi Camerei Medicilor din Viena. (D. D. M.)

Probioticele nu reduc recăderile în boala Crohn

   Probioticul Saccharomyces boulardii (S. boulardii) nu previne recăderile clinice în boala Crohn, în ciuda efectelor benefice demonstrate anterior. Concret, produsul nu are niciun efect benefic semnificativ la pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune inflamatorie intestinală, arată un studiu recent, publicat în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology. Cercetarea randomizată, dublu-orb, controlată prin placebo a durat timp de un an şi a inclus 80 de pacienţi diagnosticaţi cu boala Crohn, în stadiu moderat-sever, aflaţi în remisie. Rezultatele au demonstrat că s-au înregistrat recăderi în rândul a aproximativ jumătate din participanţii la studiu (38). De asemenea, nu s-au înregistrat diferenţe semnificative între pacienţii trataţi cu placebo şi cei cu probioticul S. boulardii nici în ceea ce priveşte durata de timp până la apariţia unei recăderi. În schimb, cercetătorii au făcut o descoperire interesantă când au comparat rezultatele ţinând cont de istoricul fiecărui pacient legat de fumat. Astfel, s-a constatat că pacienţii nefumători trataţi cu placebo sunt de două ori mai predispuşi la recăderi decât cei care au primit probioticul S. boulardii. (Mirabela Viaşu)

28 de cafele

   Consumul excesiv de cafea ar putea dăuna grav sănătăţii, potrivit unui studiu publicat ieri în Mayo Clinic Proceedings. Cercetarea, desfăşurată timp de aproape 25 de ani pe mai mult de 40.000 de persoane de toate vârstele, a constatat o creştere semnificativă, de peste 50%, a riscului de deces din toate cauzele la persoanele sub 55 de ani care beau mai mult de 28 de cafele pe săptămână. Autorii observă că rezultatele nu au demonstrat vreo asociere între consumul de cafea şi mortalitatea cardiovasculară la tineri sau cu mortalitatea din toate cauzele la persoanele mai în vârstă. Studiul intră şi el în hora controverselor care înconjoară unul din cele mai răspândite obiceuri moderne (400 de milioane de cafele sunt consumate zilnic în America): unele cercetări i-au descoperit proprietăţi antioxidante şi efecte benefice în inflamaţie sau asupra funcţiei cognitive, în timp ce, la capitolul „efecte adverse“, sunt citate acţiunile cafeinei, care stimulează eliberarea de adrenalină, inhibă activitatea insulinei şi creşte tensiunea arterială. Până la tranşarea problemei, autorii ne sfătuiesc să ne limităm la patru ceşti de cafea pe zi. (Dr. M. C.)

Sprijin pentru medicii de familie

   Diferendul dintre medicii de familie şi Casa Naţonală de Asigurări de Sănătate (CNAS) a determinat o reacţie din partea preşedintelui Organizaţiei Europene a Medicilor de Familie (WONCA Europe), prof. Job Metsemakers (Olanda), care susţine că opoziţa colegilor săi români este una justă. El consideră că introducerea şi distribuirea cardului este o activitate administrativă, ce „nu trebuie pusă pe umerii profesioniştilor care au activitate clinică, cum sunt medicii şi asistentele; timpul lor este mult prea valoros pentru a realiza aceste sarcini, care pot fi efectuate mult mai bine de persoane din domeniul administrativ“. În opinia acestuia, este necesară o discuţie serioasă între profesioniştii din sănătate, decidenţi şi pacienţi, pentru a se face cea mai bună alegere pentru sistemul medical românesc. La sfârşitul lunii august, aproximativ 200.000 de carduri electronice de sănătate vor ajunge în posesia locuitorilor din judeţul Arad. Până la sfârşitul anului în curs vor fi produse 7,5 milioane de carduri, ce vor putea fi folosite începând cu anul 2014. Documentele electronice vor cuprinde datele personale ale asiguratului, precum şi informaţii medicale despre bolile majore de care acesta suferă, dar şi grupa de sânge şi RH-ul. Ulterior, cardul va conţine şi întregul dosar medical electronic al pacientului. (Mirabela Viaşu)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe