Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - oct. 30 2014
Ştiri pe scurt

Un nou cod european împotriva cancerului

 

Agenţia Internaţională de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a lansat o nouă ediţie, a patra, a Codului European împotriva Cancerului. Noul cod oferă 12 recomandări pentru adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos şi pentru prevenirea cancerului, în virtutea mesajului că unele forme de cancer pot fi evitate. Recomandările pun accent pe evitarea tutunului, a alcoolului, a expunerii excesive la soare, pe rolul benefic al unei diete sănătoase şi al activităţii fizice. Nu sunt uitate nici alăptarea, vaccinarea împotriva VHB şi HPV şi programele de screening pentru cancerul colorectal, de sân şi de col uterin. Ce aduce nou codul este că subliniază faptul că a nu bea alcool aduce beneficii mai mari în prevenirea cancerului decât consumul ocazional. Specialiştii care au participat la conferinţa virtuală organizată cu această ocazie au subliniat că recomandările lor concrete, inclusiv răspunsurile pe care le oferă în secţiunile de Q&A, sunt menite să ajute fiecare cetăţean în parte să ia decizii informate şi să înţeleagă că îşi poate modifica riscul de apariţie a cancerului prin schimbări, chiar şi treptate, de comportament. De asemenea, aceste schimbări reduc şi riscul de boli cronice, care afectează viaţa pacientului şi încarcă sistemele de sănătate. Codul este redactat într-un limbaj care să poată fi înţeles de publicul larg şi va fi disponibil în 23 de limbi, inclusiv limba română. Codul European împotriva Cancerului a fost lansat în 1987, cu actualizări în 1994 şi 2003. Versiunea actuală reprezintă rezultatul a doi ani de colaborare între specialişti oncologi, oameni de ştiinţă şi experţi din Uniunea Europeană. (M. G. M. )

 

Peste 12.000 de nou-născuţi testaţi auditiv

 

Şapte spitale din ţară vor fi dotate cu aparatură de testare a auzului la nou-născut prin proiectul „Baby hearing“ (lansat săptămâna trecută la Bucureşti), iniţiat de Asociaţia Audiosofia: Spitalul Clinic Elias Bucureşti, Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei“ Galaţi, Spitalul Judeţean Alexandria, Spitalul Judeţean Piteşti, Maternitatea Ploieşti şi Spitalul „M. S. Curie“ Bucureşti. Dr. Alexandra Neagu, preşedinta asociaţiei, spune că cele şapte spitale vor fi dotate cu aparatură de screening auditiv ce va permite testarea pentru auz a tuturor nou-născuţilor încă din primele zile de viaţă. Copiii care nu vor trece testarea în cele şase maternităţi incluse în program vor fi îndrumaţi pentru diagnostic şi intervenţie terapeutică spre Cabinetul de Audiologie din cadrul Clinicii ORL a Spitalului de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie“ Bucureşti. Proiectul „Baby hearing“ face parte din programul „Lumea prin culoare şi sunet“ ediţia 2014, este finanţat cu suma de 42.000 de euro şi se va derula pe perioada a 12 luni. Se estimează că vor fi testaţi peste 12.000 de copii din cele cinci judeţe (Constanţa, Galaţi, Teleorman, Argeş, Prahova) şi din Bucureşti. (D. D. M.)

 

Necondiţionat, în lista de compensate

 

Şapte noi molecule vor fi introduse pe lista de medicamente compensate, dar procesul de evaluare a dosarelor va continua, a declarat Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), în dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătăţii, marţi la Bucureşti. Sunt medicamente cu indicaţii terapeutice aplicabile bolilor cardiovasculare, oftalmologice, nefrologice, diabetului zaharat şi bolilor inflamatorii reumatice cronice. „Astăzi ne-am uitat la câteva molecule care ar putea să intre necondiţionat pe listă, urmează însă să vedem ce se întâmplă, pentru că se pare că există anumite contestaţii şi până la finalizarea lor lucrurile se mai amână“, mai spunea Marius Savu. Pentru soluţionarea contestaţiilor, „în cursul săptămânii viitoare va fi numită, probabil prin ordin de ministru, o comisie şi ulterior deciziilor comisiei se va lua decizia finală“. Dacă aceste şapte molecule sunt singurele care îndeplinesc condiţiile, producătorii, prin glasul lui Dan Zaharescu, secretarul general al ARPIM, spun că nu este o situaţie reală, pentru că mai sunt şi alte medicamente care ar trebui evaluate. Mai mult, spune el, au apărut şi anumite elemente care ţin de modificarea regulilor în timpul jocului: „anunţuri de schimbări de preţuri pe care le lansează unele companii pentru a-şi proteja o poziţie pe care o au în acest moment şi să obţină un avantaj competitiv faţă de ceilalţi concurenţi care ar putea să intre pe listă în acest moment“. Marius Savu spune că până în prezent ANMDM a evaluat 149 de dosare. (D. D. M.)

 

Tratament combinat pentru hepatita C

 

FDA a aprobat primul tratament combinat pentru hepatita virală C cronică. Este vorba de o combinaţie de ledipasvir şi sofosbuvir, primul regim de tratament care nu necesită administrarea de interferon şi ribavirină. Ambele substanţe din combinaţia creată de laboratorul american Gilead interferează cu enzimele de care are nevoie HCV pentru a se multiplica. Sofosbuvirul creat tot de Gilead fusese deja aprobat pentru tratamentul hepatitei virale C, ca medicament de sine stătător.
Eficienţa noii combinaţii terapeutice a fost evaluată în trei studii clinice implicând 1.518 participanţi, care nu primiseră înainte un alt tratament pentru infecţia lor sau care nu răspunseseră la tratamentul primit anterior. Studiile au cuprins şi participanţi cu ciroză. Participanţii au primit, în chip randomizat, medicamentul cu şi fără ribavirină. Designul studiului îşi propunea să vadă dacă virusul mai putea fi detectat în sânge la 12 săptămâni după încheierea tratamentului (răspuns virusologic susţinut), ceea ce ar fi indicat vindecarea. În primul studiu, realizat pe pacienţi care nu mai fuseseră trataţi în prealabil cu altceva, 94% din cei care au primit timp de opt săptămâni tratamentul experimental şi 96% din cei trataţi timp de 12 săptămâni cu el au obţinut un răspuns virusologic susţinut. În cel de-al doilea, 99% din participanţii cu şi fără ciroză au ajuns la rezultate optime după 12 săptămâni, iar în ultimul studiu clinic, care a măsurat eficienţa noului tratament la participanţii ce deja primiseră alte tratamente: 94% din cei care au primit tratamentul timp de 12 săptămâni şi 99% din cei care l-au primit 24 de săptămâni au fost vindecaţi. Efectele secundare cel mai frecvent înregistrate au fost oboseala şi durerea de cap. (A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe