Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Studiu: 6 din 10 români cred că COVID-19 reprezintă o amenințare pentru România

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 26 iunie 2020, ora 10:33

Românii se declară îngrijorați cu privire la modul în care evoluează situația legată de noul coronavirus, dar sunt convinși că se vor adapta la schimbările din societate și din viețile lor, arată un sondaj realizat de IRES.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie ( IRES) a realizat, în perioada 22 – 23 iunie, al zecelea studiu din seria dedicată impactului COVID-19. Acesta a avut ca obiectiv evaluarea percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor după prelungirea stării de alertă, în contextul relaxării treptate.

studiu IRES
Sursă imagine: Pixabay

 

Astfel, potrivit documentului, 6 din 10 români cred că virusul reprezintă o amenințare pentru România, în timp ce 16% cred că acesta nu este deloc o amenințare.

„Cei care cred că virusul reprezintă o amenințare pentru țara noastră se regăsesc în proporții mai ridicate în rândul vârstnicilor, a respondenților cu studii superioare, a celor care locuiesc în Moldova”, se arată în studiu.

o amenintare pentru romania

De asemenea, peste jumătate dintre români (54%) se declară îngrijorați cu privire la evoluția numărului de cazuri de COVID-19 din România, iar 44% sunt puțin sau deloc îngrijorați.

O treime dintre participanții la sondaj spun că le este frică în foarte mică măsură sau deloc de posibilitatea de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2, în timp ce 4 din 10 declară că le este frică în mare și foarte mare măsură. Iar uțin peste un sfert declară că le este teamă în mică măsură de infectarea cu acest virus.

ROMÂNII, SUSPICIOȘI FAȚĂ DE MODUL ÎN CARE AUTORITĂȚILE AU ACȚIONAT

Studiul IRES mai arată că două treimi dintre participanți sunt de părere că autoritățile din România mai degrabă ascund informații despre pandemie. Iar 29% consideră că autoritățile informează corect populația.

„Opiniile legate de modul în care autoritățile au transmis gravitatea pandemiei sunt împărțite: puțin peste jumătate dintre români (56%) cred că a fost exagerată gravitatea pandemiei în timp ce 43% cred contrariul”, potrivit IRES.

studiu_autoritatile din Romania

Ideea conform căreia efectele noului coronavirus nu ar fi mai grave decât cele ale unei gripe obișnuite este respinsă de peste jumătate dintre români (58%), dar acceptată de peste o treime dintre ei (37%).

REZILIENȚA ROMÂNILOR ÎN CAZUL PANDEMIEI ESTE UNA FOARTE MARE

Conform studiului, peste o treime dintre participanții la sondaj spun că pandemia de COVID-19 le-a afectat în mod negativ viața socială, 32% declară că le-a afectat sentimentul de fericire, un sfert afirmă că le-a afectat încrederea în ceilalți oameni.

Citește și: Studiu IRES: 49% dintre români nu cred că noul coronavirus e atât de periculos

O cincime dintre respondenți spun că pandemia de COVID-19 le-a afectat sau înrăutățit starea de sănătate în contextul în care accesul la serviciile medicale a fost limitat în această perioadă.

de a se adapta la schimbari viata medicala

„Întrebați despre încrederea pe care o au în capacitatea de adaptare la schimbările generate de pandemie în societate și în viețile lor, o treime dintre români au spus că au foarte multă încredere și aproape jumătate că au multă încredere”, transmite sursa citată.

De asemenea, 8 din 10 români spun că au încredere în capacitatea de adaptare la schimbările generate de pandemie în societate și în viețile lor.

Etichete: COVID-19 pandemie de COVID-19 IRES studiu COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC